hirdetés

Akvárium a monitorban

2006.06.04. 6:10

Összegyűjtöttük a Szoftverbázisról a legjobb olyan képernyővédőket, amelyekben vízalatti élőlények virtuális másaiban gyönyörködhetünk.

Bár rovatunk szerzőink nem éppen a képernyőkímélő programok megszállottjai, kevés hasznát látjuk ugyanis ezeknek a programoknak: ha nem ülünk a PC előtt, úgysem látjuk őket, amikor pedig a monitor előtt gubbasztunk, kikapcsolnak. Ezúttal mégis kivételt teszünk, mivel saját díszhalaink nincsenek, a Windowsra telepíthető virtuális akváriumokkal próbáltuk meg pótolni a Szoftverbázisról elérhető programokkal ebbéli hiányunkat - egy 19 collos monitort használva nem is egészen sikertelenül.

Sajnos a minőségi képernyővédők teljes verziói kivétel nélkül fizetősek, szerencsére azért akad közöttük egészen jól használható ingyenes próbaverzió is, így ezekért a kevéssé fontos programokért sem szükséges 20-30 dollárnyi pénzt kiadni.

Sim Aquarium 2 Free Tank

Forrás: [origo]

A Sim Aquarium 2 nevű képernyővédő az egyik legrealisztikusabb akváriumot tárja a felhasználó elé, meglehetősen szép fény- és hangeffektek kíséretében. Sajnos az ingyenesen letölthető verzióban csak egyetlen - elég sivár - akváriumot lehet kiválasztani, a teljes változatban ehhez képest több halfajta, illetve egy sor különböző vízinövény is megcsodálható akár 1680x1050 pixeles felbontásban is (bár futtatásával inkább csak erősebb PC-n érdemes megpróbálkozni).

A képernyőkímélők konfigurálását a Windows képernyőbeállításai közt végezhetjük el a Képernyőkímélő fülre kattintva, itt lehet például a bugyborékolást is kikapcsolni. Próbáink során a Sim Aquarium 2 valamiért sosem volt hajlandó szélesvásznú módban elindulni, ennek ellenére nekünk ez a program tetszett a legjobban.

FreshWater Tank 3D Screensaver

Forrás: [origo]

Ez a képernyővédő előző társánál jóval élettel telibb akváriumot tár a felhasználó elé, bár a digitális fényképekből átvett növényei elég bénán festenek: a víz áramlása ellenére leveleik sziklaszilárdan állnak helyükön. A halak a FresgWater Tankban is háromdimenziósak, de ezt a szoftvert nagyfelbontásban csak erősebb grafikus kártyával szerelt számítógépen érdemes kipróbálni, ráadásul elég gyakran megjeleníti teljes verziójának reklámját, ami azért rontja az összképet.

Forrás: [origo]

3D Fish School
Bár a szoftver ingyenes változata szintén lebutított verzió a teljeshez képest, konfigurációs menüjében egy sor paramétert be lehet állítani. Többek közt megadható, hogy tengeri, vagy édesvízi környezetet jelenítsen meg, kiválaszhatók a halfajták, ezen kívül pedig még a pontos időt is mutatni tudja a jobb alsó sarokban.

Forrás: [origo]

Aquarium 3D
Ebben az akváriumban aztán végképp minden virtuális: a halak mellett még a növények is poligonokból épülnek fel. Bár a teljesen háromdimenziós megoldásnak köszönhetően a számgombokkal kameranézetek közül is lehet válogatni, az összhatás mégsem a legjobb: véleményünk szerint csak a legelvetemültebb FPS-rajongók hajlandóak szabadidejükben kockaszerű vektorhalakat nézegetni, mások számára ez túl műanyag.

Forrás: [origo]

Comic Aquarium 3D
Ez a képernyőkímélő az előző program ikertestvére, grafikája teljesen azonos azzal, csupán annyi a különbség, hogy itt a figurák rajzfilmszerűek: a mosolygós halak és tengeri csillagok nagy szemmel pislognak a felhasználóra, s még az akváriumot díszítő műanyag búvár is produkálja magát.

 

Forrás: [origo]

Eva Fishtank
Nos, ez már nem komoly: az Eva Fishtank vicces kinézetű rajzolt halakat helyez el a Windows asztal előtt, melyek a képernyővédő aktiváláskor jelennek meg a megnyitott szoftverek ablakai mellett. Bár az ötlet jó lenne, a megvalósítás nem az igazi, szegény halak még egy gyors gépen is körülbelül úgy mozognak, mintha épp most kaptak volna epilepsziás rohamot.

Most
Top 12 óra
hirdetés
hirdetés
Ajánlat
Ajánlat
Ajánlat
youmetry