Excel-rivális táblázatkezelő a Google-tól

2006.06.07. 10:42

A keresőcég webes táblázatkezelőt mutatott be, amely a neten tárolja a dokumentumokat, és közös munkát tesz lehetővé.

A Google kedden a Spreadsheets táblázatkezelő bemutatásával bővítette azon termékei sorát, amelyek a Microsoft Office irodai szoftvercsomagjával konkurálnak. A szoftver teljes egészében a weben működik: a Gmail levelezőszolgáltatáshoz, a Google Calendar naptárhoz vagy a Writely szövegszerkesztőhöz hasonlóan a számítógépre semmit nem kell telepíteni a használatához, csupán a webböngészőre van szükség.

A Spreadsheets egy webes regisztrációt követően lesz használható, egyelőre azonban csak korlátozott számú felhasználó próbálhatja ki, és nem lehet tudni, mikor indul el végleges változata - a korábbi hasonló szoftverekből kiindulva ez valószínűleg több hónap lesz. A táblázatkezelő előnye, hogya az interneten tárolja a benne szerkesztett dokumentumokat - a próbaverzió maximum ötvenet -, amelyeket azután több felhasználó közösen szerkeszthet.

A szoftver kezeli majd az Excel fájljait is, bár amikor kipróbáltuk, egy egyszerű táblázat importálásával még nem boldogult, és a magyar ékezeteket sem jelenítette meg (illusztrációnkon már egy weben készített fájl látható, ott nem volt ilyen probléma). A Spreadsheets tudása is korlátozott: a Google-ra jellemző puritán felületű szoftver egyelőre csak a dokumentumok kezelésére képes, grafikonokat, ábrákat nem lehet készíteni vele.

Egyszerű, de nagyszerű lehet

A Google a Spreadsheets révén egyre teljesebb termékpalettával rendelkezik webes irodai szoftverekből, ám ezek még minden bizonnyal jó ideig fejlesztés alatt állnak majd, és úgy tűnik, képességeik is szerényebbek, mint az asztali szoftvereké. A kisebb igényű - otthoni - felhasználók, diákok számára azonban könnyen használható alternatívát nyújthatnak a közös munkához, és szükségtelenné tehetik a dokumentumok hordozását.

Forrás: [origo]
Münkafüzet a Google-ban: nemes (?) egyszerűség

A Spreadsheets és a hozzá hasonló alkalmazások azonban a vállalati felhasználóknál egyelőre nem vehetik fel a versenyt a Microsoft szoftvereivel. Az Office már most is sokkal többet tud, év végén megújul, és redmondban a Google-éhoz hasonló online szolgáltatásokkal egészítik ki, amelyek egy kisebb vállalkozást teljes egészében kiszolgálhatnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK