Letöltés: vadonatúj autós játékok

2007.10.02. 17:02

Beköszöntött az ősz, vége a nyári uborkaszezonnak a játékgprogramok terén, öt új autóversenyes játékot is össze tudtunk gyűjteni, ráadásul mindegyikük másban erős.

SEGA RALLY REVO

Forrás: [origo]
A játék demójának letöltése

A kilencvenes évek játéktermi klasszikusa sok év után új köntösben tér vissza a Revo alcímű folytatásban. A Sega nem túl élethű szimulációt, ám élvezetes száguldást biztosító játékából legutoljára 1999-ben jelent meg PC-s verzió (melyet innen lehet letölteni).

Míg az elődben csupán kétféle autót lehetett vezetni, a szeptember végén debütált Revóban már harminc járgány és hat különböző terep közül választhatnak a játékosok - a letölthető demó ezek közül egyet-egyet tartalmaz. A korábbi részekhez hasonlóan az új Sega Rally-t is leginkább a könnyű irányítás jellemzi, s pályái is úgy vannak kialakítva, hogy különösebb probléma nélkül végig lehet száguldani rajtuk padlógázzal. Az 554 megabájtos telepítőjű Sega Rally Revo kipróbálását izmosabb konfiguráción javasoljuk, egy gyengébb gépen ugyanis vagy szaggat, vagy pedig annyira le kell butítani a grafikáját, hogy az már túlságosan csúf lesz.

Nagy bánatunkra az autókat ebben a változatban sem lehet összetörni, a pálmafáról lepattanva gond nélkül folytatják útjukat. A kategória hasonló játékaihoz képest a járművek kidolgozása sem számít különösen attraktívnak, ellenben a talaj kidolgozására a fejlesztők külön hangsúlyt fordítottak. Ennek eredményeként a sártengeren átgázolva a kocsi kerekei tíz centi mély árkokat vájnak, a nedves föld és az agyag pedig folyamatosan gyűlik a kasztnin, mély tócsákon áthajtva viszont a kosz is leázik a karosszériáról - a víz fröccsenése viszont nem lett túl valóságos.

RACE 07

Forrás: [origo]
A játék demójának letöltése

A Sega Rally Revótól eltérően a Race 07 nem játéktermi száguldozás, hanem kőkemény szimuláció, a program ugyanis a FIA túraautó-világbajnokság (WTCC) hivatalos játéka. Ebben a programban csaknem az utolsó csavarig testre lehet szabni a jármű beállításait.

A Race 07 teljes verziójában a 2006-2007-es vébén részt vevő több mint háromszáz autótípus egyaránt megtalálható. A demóban ugyan csak egy BMW E90-es és egy Seat Leon túraautót, illetve egy F3000-es járgányt lehet vezetni, ám a Steam játékhálózatán keresztül akár élő ellenfelek ellen is lehet versenyezni. Autómániákusoknak kötelező kipróbálni!

BMW M3 CHALLENGE

Forrás: [origo]
A játék teljes verziójának letöltése

Teljes verziójú, ingyenes játék a BMW M3 Challenge: bár csak egyetlen fajta versenyautóval - a BMW M30 Coupéjával - lehet benne róni a köröket, a kocsi paramétereinek állíthatósága, illetve a jármű realisztikus viselkedése minden bizonnyal nem csak a márka szerelmeseit szögezi majd órákra a képernyő elé. 

Az M30-as BMW modellje meglehetősen élethű, bár a bejárható két pályát mi viszonylag hamar meguntuk - szerencsére a program online többjátékos módot is támogat, így akár az ismerősökkel is lehet vele versenyezni egy jót - ráadásul a gépigénye kevésbé húzós, mint előző két társáé, telepítője pedig 346 megabájt.

X MOTOR RACING

Forrás: [origo]
A játék demójának letöltése

Grafikája ugyan kevésbé látványos, mint a legújabb autóversenyes játékoké, ám extra élethű fizikai szimulációt ígér az X Motor Racing. Készítői szerint ebben a játékban még a jármű súlyelosztása, aerodinamikai paraméterei is befolyásolják az irányítást, s a mellékelt segédprogrammal a virtuális autó számos paraméterét is konfigurálni lehet.

Egy biztos, még soha egyetlen autós játékban nem borultunk fel annyiszor, mint az X Motor Racingben, bár az is igaz, hogy a való életben is életveszélyes lenne 160 km/óránál hirtelen kormánymozdulatokat tenni - egy ilyen manőver ebben a programban is a fák közé repülést eredményezi. A játékban egyaránt található autópályás és off-road verseny, igazi unikum a program, ám ebből adódóan nem biztos, hogy mindenki szeretni fogja.

EUROPEAN STREET RACING

Forrás: [origo]
A játék demójának letöltése

Ennek a játéknak az a nem túl eredeti alapötlete az, hogy a játékos Moszkvától Madridig hét európai nagyvárosban száguldozhat tizenkét fajta tuningolt autó valamelyikével. A program bemutatóvideóját látva tesztelőnk nagy kedvvel ugrott neki az utcai versenynek, ám a látvány közepesen erős PC-jén nem volt túlságosan hasonló a mozgóképen látottakkal.

Utolsó választottunknak még az ingyenes demóját is csak félve merjük ajánlani a nagyérdeműnek. Fejlesztői nem sokat törődhettek a teljesítmény optimalizálásával, sokkal szebb grafikát láttunk már kisebb teljesítményű gépen is működni - ráadásul a demó hajlamos volt kilépni, lefagyni, pedig a grafikus illesztőprogram és a DirectX is a lehető legfrissebb volt a gépen.