Októberi játékcsemegék

A nyári félhalott állapotából  új erőre kapott a videojáték-ipar: tucatnyi rég várt, klassz játék jelent meg az elmúlt hónapban. A hollywoodi szuperprodukciókéval vetekedő költségvetéssel készülő játékok mellett kis fejlesztők kevésbé ismert, ám roppant módon szórakoztató játékait is összeválogattuk.  

Az elmúlt hetekben érkezett meg a világháborús frontokról a jelen harcmezőire evező Call of Duty 4, a pazar fizikai szimulációval, és harcias idegen lényekkel hódító Crysis, illetve a multiplayer-harcosok kedvencének számító, jelentősen felpofozott grafikájú Unreal Tournament 3 is. Bár a nagyágyúkat már ellőttük, maradt még bőven klassz játékból a négynapos ünnepre, ezekből csemegéztünk.

STRANGLEHOLD
Forrás: [origo]
A játék demójának letöltése

Szereti John Woo akciófilmjeit? Akkor a Stranglehold-ot imádni fogja! A játék főszereplőjét, a Tequila gúnynevű ázsiai szuperzsarut Yun-Fat Chow-ról mintázták - névről biztosan nem ismerős, de a hongkongi színész volt a Tigris és Sárkány egyik főszereplője.

A játéknak jókora, 2 gigabájtos demója van, cserébe viszont nagyjából minden egyes letöltött megabájtra egy liter virtuális vér is jut. A sztori szerint Tequila egyik kollégáját a helyi maffiózók meggyilkolják, melynek hatására a főhős agyvize az egekbe szökik, és a rendőrségnél nem rendszeresített módszerekkel tanítja móresre a bűnözőket. Általában egyszerre több tucatnyian támadnak a játékosra, ilyenkor jön jól a Mátrixból ismert bullet-time, vagyis az idő lelassítása, amelynek segítségével egyszerer négy-öt gonosztevőt is szitává lőhetünk, s persze a korláton lecsúszva, az asztalon átvetődve is lehet szórni a golyókat és ontani a vért. Az sem baj, ha nem sikerül pontosan célozni, legfeljebb szétrobban a gengsztereken kívül néhány görögdinnye is.

Ha dühös a főnökére, tanárára, ezzel a játékkal félóra alatt megszabadulhat minden felgyülemlett agressziótól, viszont nem éppen egy agytréning.

JUICED 2: HOT IMPORT NIGHTS
Forrás: [origo]
A játék demójának letöltése

Egy újabb utcai gyorsulási versenyzős, autótuningolós játék, ezúttal a THQ istállójából. A Juiced 2 a hasonló vizeken evező Need for Speed-sorozat klónja. Túl sok eredetiséget ez sem hoz a jól ismert sémába: vannak benne poligoncsajszik, neonfényben úszó, egyedi szpojlerekkel és festéssel rendelkező európai autók is - a demóban Róma és Sydney utcáin lehet száguldozni.

A stílus vagy az autók szerelmesei száz százalék, hogy jól elszórakoznak ezzel a programmal is, hiszen gyakorlatilag minden megvan benne, ami csak kellhet, s immár nem csak a járgányok testreszaphatók, bütykölhetők, hanem a sofőr számára is lehet extra képességeket "vásárolni", pénzt pedig egyebek mellett fogadásokkal lehet beszerezni. Összességében azért nem olyan rossz vele a játék, egyedül csak az a kifogásunk ellene, hogy ez a százhuszonnyolcadik gyorsulós-tuningolós program, egyébként Juiced 2 tisztességes iparosmunka, szép grafikával - bár a hamarosan érkező Need for Speed Pro Street jó eséllyel kenterbe veri majd.

AGON Toledo - Az elveszett kard
Forrás: [origo]
A játék demójának letöltése

Próbálta tavaly az Egri csillagok nyomán készült, pokoli nehéz logikai feladványokat kínáló kalandjátékot, a Jumurdzsák gyűrűjét? Ha igen, ismerős lehet Samuel Hunt neve: a professzor a főszereplője a Pierrot által alapított hazai játékfejlesztő cég, a Privatemoon Studios legújabb játékának is.

A magyar nyelvű játék új, Toledóban játszódó epizódjában misztikummal, titkos társaságokkal, okkultista tudományokkal és egy furcsa zenélő dobozzal találkozhat a játékos, akinek ezúttal is egy halom rejtélyt és rejtvényt kell megoldania agytekervényeinek megmozgatásával. Az elveszett kard alcímű folytatás rendkívül tetszetős grafikával bír, a játéktér pontjain 360 fokban körbe lehet nézni, a szereplők pedig komputer által generált, háromdimenziós figurák. Ha egy kis nyugalomra, szellemi tornára vágyik, tegyen vele egy próbát, megéri!

ZOO TYCOON 2: EXTINCT ANIMALS
Forrás: [origo]
A játék demójának letöltése

Ki ne szeretne magának egy saját állatkertet? A Microsoft Game Studios népszerű stratégiai játékának legújabb bővítésében őslényeket felvonultató parkot építhet a játékos. A kardfogú tigristől a T-Rexig a legkülönbözőbb élőlények számára kell kialakítani megfelelő környezetet.

A feladatba persze a megfelelő kerítések, ketrecek kidolgozása is benne foglaltatik, mivel egy elszabadult dinoszaurusz igen hamar drasztikusan képes csökkenteni a látogatók számát. Az új Zoo Tycoonba olyan látványos extrák is belekerültek, mint az, hogy már látogatóként is be lehet járni a parkot, a Zoo Keeper módot kiválasztva pedig az állatgondozók munkájába nyerhetünk betekintést. A grafika gyönyörű, viszont ennek megfelelően csak komolyabb konfiguráción érdemes saját állatkert építésébe vágni.

TORIBASH 3.0
Forrás: [origo]
A játék demójának letöltése

A világ legintelligensebb verekedős játékából a napokban jelent meg a harmadik verzió. Az új rész elődeinél szebb grafikával bír, bár alapvetően ezúttal is pálcikaemberre hajazó virtuális bábok a főszereplők benne.

A Toribash savaborsát a teljesen egyedi játékmenet adja: a harc nem az ütés- és mozgásgombok ritmikus nyomogatásából áll, ehelyett gyakorlatilag programozni kell a harcos mozgását. Mindezt úgy lehet megtenni, hogy az egérkurzorral, illetve a Z, X és C gombokkal megadjuk, hogy egy adott testrész hajlata miképpen viselkedjen: maradjon veszteg, ernyedjen el, vagy épp feszüljön meg. A testhajlatok aprólékos konfigurálásával akár látványos forduló-repülőrugások, ütéssorozatok is megadhatók, s persze két játékos üzemmód is elérhető - sajnos a játék fizetős, ingyenesen letölteni csak a demóját lehet. 

TEMPO
Forrás: [origo]
A játék letöltése

A kissé beteges, de rendkívül eredeti játék egy spanyol programozó munkája, s a független játékfejlesztők idei versenyén is a jelöltek között van. A Tempóban a játékos egy kerekesszékben ülő lányt irányíthat, aki leginkább Alice-re hasonlít a csodaországból. A mozgás a szokásos W, A, S, D gombokkal történhet, ezek mellett a  Q és Z billentyűkkel a karakter asztrál projekcióval elhagyhatja székben ülő testét, valamint telekinézist is végrehajthat. Az ingyenes játék egyetlen pályát tartalmaz, amely - bár a logikai elemeket felvonultató játék valódi unikum - szerintünk bőven elegendő is.

NUCLEAR BALL 2Forrás: [origo]
A játék demójának letöltése

Nagyjából a százezredik klónja az eredeti falbontós játéknak a Nuclear Ball 2 - ezek szerint első része is volt, mi nem hallottunk róla. Annak, hogy válogatásunkba bekerült, természetesen oka van, mégpedig az, hogy a játék nem rossz. Természetesen nem tartalmaz forradalmi újdonságokat, de a lehetőségekhez mérten a csúcsig tupírozták a grafikáját, amelynek köszönhetően az egy órányi játékot biztosító demó erejéig biztosan elszórakoztat bárkit.

A lebontandó sci-fi-ipari környezet ugyanis háromdimenziós, és a csövek, ládák és más objektumok megsemmisítéséhez egyebek mellett mindent letaroló óriási vasgolyót, valamint robbanó labdát is be lehet vetni. Ilyen egy jó remake.  

ARCTIC STUD POKER RUNForrás: [origo]
A játék demójának letöltése

Szeret pókerezni, de az akciójátékokat sem veti meg? Akkor ez a játék önnek való! Az Arctic Stud Poker Run-ban szerencsejáték-függő vikingekkel lehet motorosszánokon versenyezni.  A havas tájon konkrét pálya nincs kijelölve, a játékosok a fák és hóbuckák között megjelenő franciakártyákra hajtanak, ezeket felvéve lehet ugyanis mindenféle pókerből ismert kombinációkat összeállítani, melyekkel extrákat lehet aktiválni.

A kártyatrükkök mellett lőfegyverekkel is borsot lehet törni a riválisok orra alá, ám a győzelemhez mindenképpen érdemes újra átolvasni a póker szabályait!