A Pokémon-sorozat erőszakosságáról tárgyal az ORTT

Várhatóan a jövő héten hoz döntést az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) a gyerekeknek szóló Pokémon-sorozatról. Az RTL-Klubon futó japán rajzfilmsorozat egy pszichológiai szakvélemény szerint ártalmas hatással van a kicsikre. A szakvélemény kapcsán a testület el fogja dönteni, hogy fellépjenek-e a Pokémonok ellen.

Tímár János, az ORTT szabaddemokrata tagja azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy a döntés értemében korlátozni fogják a tévécsatorna vetítési jogát.

Az RTL Klub kommunikációs igazgatója, Szabó Stein Imre az [origo]-nak elmondta, érdemben csak akkor tudnak reagálni a kérdésre, ha megkapják az ORTT hivatalos döntését. Eddig semmiféle felszólítás nem érkezett a tévécsatornához. Ha a döntés nyomán korlátozásra kerülne sor, gyermekpszichológiai szakvéleményekkel fogják cáfolni a rajzfilmsorozat vélt káros hatását.

Szabó Stein teljesen érthetetlennek tartja a támadásokat, hiszen a rajzfilmsorozatot Nyugat-Európa legnagyobb tévécsatornái több mint egy éve sikerrel vetítik. Ott nem érte hasonló kritika a sorozatot.

Két évvel ezelőtt az ORTT szintén az RTL Klubon sugárzott gyerekeknek szóló Dragon Ball-sorozat vetítését korlátozta a késő esti órákra. A japán, úgynevezett manga-technikával készült rajzfilmekben elsősorban a túl gyors vágásokat és az éles fényhatásokat kifogásolják, melyek több esetben idéztek elő epilepsziás rohamot. Japánban emiatt a Dragon Ball öt részét át is kellett vágni. Az átalakított filmek kerültek aztán külföldi forgalmazásba.

[origo]

Ajánló:

A zsebszörnyecskék hivatalos oldala.