Jerry Springer szabadulni akar a show-jától

A botrányt keltő tévéműsorairól ismert Jerry Springer azt állítja, hírneve segítene újraéleszteni a Demokrata Pártot, ezért még júliusban dönt róla, hogy induljon-e a 2004-es ohiói szenátorválasztáson.

Universal
Középen Jerry Springer

Jerry Springer hivatalosan egyelőre csak fontolgatja, hogy újra politikai pályára lépjen, de egymás után szólal fel, hogy népszerűsítse közéleti nézeteit. A műsorvezető legutóbb június 28-án a Demokrata Párt ifjúsági szervezete ohiói tagozatának gyűlésén kampányolt, ahol bejelentette, sokat nyernének vele, ha bekerülne a szenátusba. "Hihetetlen ereje lenne a hangomnak a szenátusban. Hogy miért? Mert a média minden egyes nap tudósítana rólam" - mondta a Jerry Springer Show házigazdája, aki azt is közölte, várhatóan július végéig eldönti, indul-e a szenátorválasztáson - írta a Yahoo.

 

Springer politikai karrierjének újraindítását imázsváltásának sikerétől tette függővé, véleménye szerint ugyanis ismertsége hátrány is lehet. Kétes hírű beszélgetős műsorai miatt - amelyekben a szereplők esetenként összeverekednek, és gyalázkodnak - a tévés úgy látja, nagyon nehéz lesz nyernie a választásokon. Springer ezért az előkampány során, támogatóinak segítségével, megpróbál függetlenedni a show-ja miatt róla kialakult képtől: a tévés bejelentette, szeretné, ha a Jerry Springer Show "zűrzavara" egyelőre kikerülne a középpontból.

 

A szövetségi szenátori szék megszerzéséhez Springernek először a Demokrata Párton belül kell győznie, mert Eric Fingerhut, az ohiói szenátus demokrata tagja is indulni akar a választáson. Tovább csökkenti Springer esélyeit, hogy következő ellenfele az elnyerni kívánt hivatalt jelenleg betöltő George Voinovich népszerű republikánus politikus lenne.

 

Az előzetes felmérések sem adnak sok reményt Springer győzelmére. Februárban a tévés a 14 éve létező Ohio Poll nevű közvélemény-kutatás történetében a legrosszabb népszerűségi indexet produkálta. Az amerikai szövetségi államban megkérdezett választók 71 százalékának volt kedvezőtlen véleménye a tévéműsorainak stílusáról hírhedt Springerről. Voinovich szenátor ezzel szemben magasan vezeti a népszerűségi listát a helyére pályázók között. Arra a kérdésre, hogy a két személy közül kit választana, a válaszolók 77 százaléka Voinovichot jelölte meg, és mindössze 16 százalék voksolna Springerre.

 

A szabadszájú, a szereplők botrányos viselkedéséről ismert tévéműsor vezetője korábban is politizált. Jogi és politikatudományi tanulmányai után, 1968-ban, a később merényletben megölt Robert F. Kennedy elnökjelölt kampánystábjában dolgozott. A demokrata szenátor halálát követően egy ügyvédi irodában helyezkedett el, közben pedig építeni kezdte politikusi karrierjét, amelynek kiemelkedő állomásaként, 1977-ben megválasztották Cincinnati polgármesterének. Az akkor 33 éves Springer, akit az ohiói metropolisz történetében a legnagyobb többséggel juttattak hivatalához, Amerika egyik legfiatalabb polgármestere volt. Néhány év múlva azonban politikusi karrierjét félbeszakította egy szexbotrány, ezért Springer úgy döntött, pályát módosít, és a médiában próbálkozik tovább.

KAPCSOLÓDÓ CIKK