Cirkusz és szeminárium Schwarzeneggerrel

Példátlan médiaérdeklődés kíséri a kaliforniai előrehozott kormányzóválasztás kampányeseményeit, amelyek közül az Arnold Schwarzeneggerrel kapcsolatos hírek iránt a legnagyobb a kereslet. A nagy televíziós társaságok hírműsoraiban a legnépesebb szövetségi államban zajló politikai versengésnek több idő jut, mint a Fehér Házért folytatott kampány előkészületeinek. A tévések és a nézők ítélete hasonló, a többség szerint Schwarzenegger és ellenfeleinek csatája érdekesebb, mint az elnökválasztás.

Forrás: MTIAugusztus 1. és szeptember 25. között az NBC, az ABC és a CBS esti híradóiban összesen 127 percben számoltak be a kaliforniai kormányzóválasztás előzményeiről, míg a demokraták országos elnökjelölt választó eseményeire csak 36 perc jutott - mondta Andrew Tyndall, a tévéműsor-figyeléssel foglalkozó Tyndall Report vezetője.

 

Az eredmény rendkívüli, mert nem fordult még elő, hogy országosan ekkora figyelmet keltett volna egy szövetségi állam helyi választása. A változás óriási, 2002-ben hasonló eseményekre a mostani műsoridő töredékét, mindössze 40 percet biztosítottak a nagy tévétársaságok.

 

A legtöbb nézőt a hollywoodi akcióhősből politikussá átalakuló Arnold Schwarzenegger vonzza. "Minden ember erről akar beszélni" - mondta Joel Aberbach, a University of California politológia professzora, aki nemrég tért haza európai útjáról. Az egyetemi tanár tapasztalataira hivatkozva azt állítja, a Schwarzenegger és ellenfelei iránti érdeklődés nem csak az amerikaiakra, hanem az európaiakra is jellemző.

 

 

"Ha Schwarzenegger október 7-én megnyeri a választást, október 8-án minden lap, Santiagóban, Rangunban vagy éppen Iszlámábádban címlapon hozza majd a hírt" - mondta el véleményét Chris Matthews, az MSNBC munkatársa, aki műsoraiban a választási kampány minden részletéről tudósít.

 

A kortesidőszak eddigi egyetlen, Schwarzenegger részvételével zajló televíziós vitája, amelyet szeptember 24-én közvetítettek, kiemelkedő nézettséget hozott a csatornáknak. A Fox este 9 és 11 között sugárzott műsorát 88 százalékkal nézték többen, mint az egy évvel azelőtti napon, az MSNBC növekedése 85 százalékos volt, a CNN tábora is gyarapodott, de kisebb arányban - írta a Yahoo.

 

A CNN, a Gallup, és a USA Today című lap közös szeptemberi felmérésében megvizsgálta, a 2004-es elnökválasztás vagy az időközi kaliforniai kormányzóválasztás érdekli-e jobban az embereket. Az eredmény egyértelműen azt mutatta, hogy Schwarzenegger és politikai ellenfelei nagyobb nézettséget hozhatnak a tévéknek, mint a szövetségi elnökválasztás. A megkérdezettek 44 százaléka azt nyilatkozta, a kaliforniai időközi választásra több figyelmet fordít, mint a demokraták és a republikánusok országos vetélkedésére, utóbbi eseményt csak a válaszolók 37 százaléka sorolta a kaliforniai események elé.

 

"Az embereket jobban vonzza a cirkusz, mint a szeminárium" - értékelte az adatokat Bill Schneider, a CNN politikai elemzője. A cirkusz kifejezés főként azután terjedt el az aktuális választás jelzőjeként, hogy kiderült, Terminátor megszemélyesítője mellett a szórakoztatóipar más közismert szereplője is indul a kormányzói székért. Kalifornia élére állna többek között a Hustler című szexlap kiadója, Larry Flynt, egy korábbi gyermekszínész, Gary Coleman, és Mary Carey pornófilmszereplő is.

Előző
  • 1
  • 2
Következő