Egyenlőséget követel egy arab tévé Amerikától

Az al-Arabíja hírtévé tagadta, hogy kapcsolata lenne az amerikaiak ellen harcoló iraki fegyveresekkel. Az arab televíziót Donald Rumsfeld washingtoni hadügyminiszter hozta hírbe a Huszein-párti csoportokkal.

Forrás: EPA
Donald Rumsfeld

Az al-Arabíja azt állítja, a Bush-kormányzat nem tudja bizonyítani vádjait, miszerint a hírtévé összejátszik az iraki lázadókkal, mert a feltételezett kapcsolat nem létezik. Az Amerika-ellenesség vádját visszautasító csatorna november 30-án egyben a vádak visszavonását követelte.

 

Az arab hírtévék háborús szerepéről folytatott újabb vitát Donald Rumsfeld amerikai hadügyminiszter indította el november 25-i nyilatkozatával, amelyben azt állította, az Egyesült Államoknak egyértelmű bizonyítékai vannak a dubai központú adó ellen, amely együttműködik az iraki gerillákkal.

 

Rumsfeld szerint az egyik bizonyíték, hogy az amerikaiakat hódítónak bélyegző fegyveresek egyik támadásuk előtt a helyszínre hívták az al-Arabíját és konkurensét, a Katarban alapított al-Dzsazíra hírtévét.

 

"Az al-Arabíja soha nem sugárzott a koalíciós erők elleni támadást ábrázoló képeket. Riporterei soha nem tartózkodtak az amerikaiak ellen végrehajtott támadások közvetlen közelében és soha nem működtek együtt olyan személlyel, aki ilyen felvételeket készített. Mr. Rumsfeld állításai alaptalanok, felszólítjuk, hogy mutassa be bizonyítékait, vagy vonja vissza a vádjait" - tartalmazza a hírtévé közleménye. Az al-Dzsazíra egyelőre nem nyilatkozott.

 

A konfliktus korábbi szakaszában, november utolsó hetében az iraki rendőrség bezárta az al-Arabíja bagdadi irodáját, azzal az indokkal, hogy az elűzött Huszein elnöknek tulajdonított nyilatkozatok közlésével tovább szítja az erőszakot az arab államban.

 

Az al-Arabíja szerint azonban nem ők, hanem a Rumsfeld-nyilatkozat gerjeszt ellentéteket - írta a Yahoo. " ...csak rosszindulatot kelt csatornánk és tudósítóink iránt, így az eddiginél sokkal veszélyesebbé válhat munkájuk, mind Irakban, mind az Egyesült Államokban. Reméljük, a jövőben a régóta demokratikus ország képviselői ugyanolyan tiszteletet mutatnak irántunk, mint a helyi média iránt, és nagyobb szabadságra bátorítanak az arab világban " - írta üzenetében az al-Arabíja.

KAPCSOLÓDÓ CIKK