Parlamenti tévé indul Csehországban

2004.10.01. 11:10

Speciális parlamenti televíziós csatorna indul október végén Csehországban. A "24.CZ" elnevezésű televíziós csatorna rendszeresen egyenes adásban fogja közvetíteni a parlament plenáris üléseit, valamint a bizottsági üléseket.

Az elképzelések szerint a televízió ugyancsak egyenesben közvetítené az államfői hivatal, a parlament, a kormány és a minisztériumok legfontosabb sajtóértekezleteit. Amikor nem lesz élő közvetítés aktuális eseményről, a televízió felvételről megismétli a korábbi legfontosabb eseményeket. A televízió műsorában elemezni fogják továbbá a fontos törvényeket, kormányzati intézkedéseket, s a jövőben vitaműsorokat is terveznek.

 

A cseh parlamenti és politikai tényezők kedvezően fogadták és támogatják a parlamenti televíziót. A próbaadás október 28-án indul, míg november 17-étől kezdve a parlamenti csatorna már a normális keretek között fog működni.

 

A "24.CZ" csatornát az ostravai Region Media társaság fogja üzemeltetni. Megtekinthető lesz a helyi kábeltelevíziókban, valamint egy "égi" csatornán, az Astra műholdról. A televízió pénzügyi hátterét a Region Media egyrészt állami támogatásból, másrészt reklámokból és az UPC társaság által nyújtott támogatásból fogja fedezni.

 

Bár a parlamenti televízió Közép- és Kelet-Európában még szokatlan, nem cseh újdonság. Az Egyesült Államokban hasonló szolgáltatást nyújt a C-SPAM kábeltévé, míg Nagy-Britanniában a BBC Parlament csatorna.

KAPCSOLÓDÓ CIKK