Erős magyar mezőny az Eurovíziós dalversenyen

2005.03.01. 10:17

Március 13-án, vasárnap élőben közvetíti a Magyar Televízió 1-es csatornája a 2005 Eurovíziós dalverseny magyar döntőjét. A magyar döntő nyertese képviseli majd az országot az Eurovíziós dalverseny kijevi középdöntőjén, május 19-én, és döntőjén, május 21-én.

A 12 döntős közé több ismert név is bekerült: Karányi Dani, Mester Tamás, a Crystal együttes, a Nox, Judy, Baby Gabi és Lala duettben, vagy a talán ismeretlenebb Sushi Train együttes. A zsűri tagjai közt ott van Verebes István, Benkő László, Pindroch Csaba vagy Jeszenszky Zsolt, a MAHASZ-tól. Egy körülbelül másfél órás showműsor várható, a nézők pedig szavazhatnak a kedvencekre.

Az előadókat szemlélve igen vegyes a társaság. Karányi Daninak decemberben jelent meg új albuma, amelyről a Road To Home volt az első single. Karányi a döntőben legújabb kislemezdalával, az Álomszép-pel/You Delight-tal képviseli a CLS-t, a Sushi Train debütáló albumát pedig ősszel tervezik megjelentetni. A csapat zenéjére leginkább a nu metal nyomja rá bélyegét, viszont funk, rock, etno és klasszikus zenei elemek is megtalálhatók szerzeményeikben.

Igazi kuriózumnak számít a mezőnyben a mindössze 16 esztendős Lola, ő a legfiatalabb előadó az illusztris gárdában. "Bájos, finom, elegáns, törékeny" - így definiálják produkcióját. Szakmai vélemenyek szerint akár 2005 nagy felfedezettje is lehet.

Lola életében először 1995-ben, Lengyelországban állt színpadon, egy nemzetközi gyermekfesztiválon. A Magyar Rádió által szinte az összes környező országban énekelt versenyeken. Montenegróban, Szlovéniában, Bosznia-Hercegovinában és Szerbiában. Boszniában és Szerbiában első helyezést ért el. Lola nagyon fiatalon kezdte a versenyzést, de ezeken a fesztiválokon rengeteg tapasztalatot szerzett. Az eddigi legnagyobb esemény az életében 1998-ban volt, amikor több tízezer ember előtt, az akkori Népstadionban ő énekelte a Himnuszt az atlétikai Európa-bajnokságon.

A tavalyi dalfesztivált Isztambulban rendezték meg, és harminchat ország képviselte magát jellegzetes előadóival. Egy ukrán énekesnő, Ruszlana nyert egy szerb énekest és egy görög előadót megelőzve.

Idei magyar döntősök:

Melody Island - Eltünt álom
Sushi Train - Húzz közel
Lola - Szerelem
Mester Tamás - Szabadítsd fel
Crystal - Összetört a szívem
Acapulco - Szép ez a világ
NOX - Forogj világ
Karányi - Álomszép
Ambrus Rita - Együtt
Baby Gabi és Lala - Van egy kulcs
Judy - Holnaptól
Bizek Emi - Túl az út felén

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK