Aranycsirkét nyert Koltai Róbert és a Kontroll

2005.04.01. 9:55

A legjobb közönségfilm kategóriában a Kontroll, míg az alkotások főszereplői közül Koltai Róbert nyerte az idén először, csütörtök este, gálaműsor keretében a Budapest Kongresszusi Központban átadott Aranycsirke-díjakat.

A film kategória nyertesei ötvenmillió forintot is kapnak a díj mellé, amit következő közös alkotásukra kell fordítaniuk, azzal a megkötéssel, hogy a forgatást még az idén el kell kezdeni. A legjobbnak talált színész a nemesfémmel borított, háziszárnyast mintázó szobrocska mellett hárommillió forintot nyert. A legjobb "minőségi közönségfilmeket" elismerő Aranycsirke-díjat abból a pénzkeretből finanszírozza a kereskedelmi csatorna, amelyet a médiatörvény szerint magyar alkotások támogatására kell fordítania.

Másfél hónappal ezelőtt jelentette be a kereskedelmi csatorna vezetése, hogy a legjobb magyar közönségfilmek és főszereplőik elismerésére Aranycsirke-díjat alapított; a tervek szerint évente megrendezendő versenyben idén az utóbbi nyolc év húsz, legalább százezer nézőt vonzó alkotása, illetve azok producerei, rendezői által nevezett színészek indulhatnak - mondta el akkor Kolosi Péter programigazgató.

A kiírás kritériumainak megfelelő filmek közül internetes, sms- és képeslapos szavazással választhatták ki korábban a nézők azt az öt alkotást, amelyek az egyharmad arányban a filmes szakma szervezeteinek delegáltjaiból, kétharmadban pedig a voksoló nézők közül kisorsoltakból álló zsűri tagjai elé kerültek.

A legjobb színésznek járó díj úgy talált gazdára, hogy az öt, legtöbb jelölést kapott szereplő közül a nézők a gála ideje alatt sms-szavazással választhattak. A szavazólapra az alábbi sorrendben került fel a húsz film: 6:3, avagy játszd újra Tutti; A Hídember; A miniszter félrelép; Apám beájulna; Argo; A temetetlen halott; Ámbár tanár úr; Bánk bán; Csinibaba; Csocsó, avagy éljen május elseje; Hyppolit; Kalózok; Kontroll; Magyar vándor; Meseautó; A napfény íze; Sacra Corona; Üvegtigris; Valami Amerika; Zimmer Feri.

Másfél héttel ezelőtti tájékoztatás szerint az Aranycsirke-díjért folyó verseny döntőjébe a közönség szavazatai alapján A miniszter félrelép, a Kontroll, a Magyar vándor, az Üvegtigris és a Valami Amerika című filmek jutottak be; a színészek közül Csányi Sándor (Kontroll), Gáspár Sándor (A miniszter félrelép), Koltai Róbert (Csocsó, Hippolyt, Ámbár tanár úr, A miniszter félrelép), Rudolf Péter (Üvegtigris), valamint Szabó Győző (Valami Amerika, Magyar vándor) versengett a továbbiakban a szavazatokért az első kör után.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK