Az ORTT felmentette Frei Tamást

2005.07.07. 9:12

Az Országos Rádió és Televízió Testület Panaszbizottságának 2. számú eljáró tanácsa állampolgári bejelentésre megvizsgálta az MTM-SBS Televízió Rt. (TV2) 2005. május 9-én sugárzott Frei dosszié című műsorát, melyben a panaszos azt kifogásolta, hogy Amerika-, illetve nyugatellenes kijelentések hangzottak el.

A Panaszbizottság eljáró tanácsa azt az egyhangú véleményt alakította ki, hogy a panasz nem megalapozott, azonban megállapította, hogy a rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. törvényben meghatározott szerkesztői feladatok nem csak hírműsorokra, hanem valamennyi a műsorszolgáltató által közölt műsorra kiterjednek.

"Ennek keretében a műsorszolgáltatónak törekednie kell arra, hogy a háttér-műsorokban, különösen más országot bemutató műsorokban a képi hatások összhangban legyenek a műsor tartalmával és megszólaltatott riportalanyok mondanivalójával" - áll az ORTT közleményében.

Az említett adásban Frei a megfigyelésről, a bankkártyát, mobiltelefont használó ember - mint apró egység - állandó követéséről értekezett. Aznap este az AGB Hungary adatai szerint az épp tévéző teljes lakosság 47,4 százaléka, azaz 2 millió 223 ezer néző választotta a Győzike életét prezentáló docu soapot, szemben a lehallgatókészülékeket és modern kori megfigyelőrendszereket bemutató Frei Tamással, akinek műsorát 1 millió 116 ezer néző figyelte huzamosan - ez 25,1 százalékos közönségarányt jelentett.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK