Romániába menekült a Cool tévé

2005.12.02. 10:45

Elrendelte a Cool TV Hungarikum című műsorának hatósági ellenőrzését a médiahatóság - közölte az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) szóvivője. Vékony Éva közlése szerint az október 17-től bemutatott hét epizódra terjed ki a vizsgálat.

"A kifogásolt Hungarikum című műsorunkkal kapcsolatban nem született még határozat. Hogy marad-e a csatornán, az az ORTT döntésétől is függ. A saját gyártású műsorok is hátrébb kerültek, este kilenctől-tíztől mennek, így a Hungarikum éjjel megy adásba, tizenegy után. Így talán már nem bánt másokat" - mondta az [origo]-nak ma reggel Dobsi Adrienn, a csatorna sajtófőnöke.

A Cool TV-t működtető társaság a közelmúltban kérte törlését a magyarországi műsorszolgáltatók közül - közölte Kökény Tamás, a csatorna ügyvezetője, megerősítve az MTI ezzel kapcsolatos információját. Tájékoztatása szerint a törvényes határidőn belül benyújtott beadványban október 10-i hatállyal kérte e lépés megtételét a - Magyarországon és Romániában is nyilvántartásba vett - társaság, amely így ezt követően a szomszédos országból terjeszti a tavaly szeptemberben indított Cool TV magyar nyelvű műsorát.

Az ügyvezető a most vizsgált Hungarikum című műsorról úgy nyilatkozott, előre gyártott epizódokról van szó, ezért azokon a kifogások megjelenése után sem változtattak, ám a produkciót, a többi saját gyártású műsoraikhoz hasonlóan, egy órával később, este 10 helyett 11 óra után sugározzák. Az Országos Rádió és Televízió Testület Panaszbizottsága november 8-án döntött úgy - érdemi vizsgálat nélkül -, hogy a kérdésben nincsen hatásköre, ezért az ORTT-hez továbbította a műsort kifogásoló beadványt.

cool
Egy felismerhető figura a Hungarikumból

Világos Beatrix, az eljáró tanács elnöke akkor emlékeztetett arra, hogy hatályos ügyrendjük szerint csak a kiegyensúlyozottság hiányával kapcsolatos panaszokkal foglalkoznak. Ezzel szemben a beadványozó - mint azt a panaszos a tárgyaláson elmondta - a médiatörvény azon passzusa alapján kérte az eljárást, amely tiltja a kisebbségek elleni gyűlöletkeltést, azok jogainak sérelmét - tette hozzá. Ugyanaznap tett ismeretlen tettes ellen feljelentést a műsor miatt a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke és szóvivője a Fővárosi Főügyészségen.

A Hungarikum című produkcióval - amely "obszcén jeleneteket közöl, így például Széchenyi István lóval közösül, Adyt majomketrecbe zárja, vagy Szűz Máriát pornószínésznőként ábrázolja" - a kereszténydemokrata politikusok álláspontja szerint "nemcsak a jó ízlést sértik, hanem a véleménynyilvánítás szabadságával élnek vissza".

A Népszabadság információi szerint a költözködés anyagilag is megéri a csatornának, mivel Magyarországon a műholdas televízióknak évente tízmillió forintnál is többet kell fizetniük, miközben Romániában ennél alacsonyabb a díj összege. Mivel a két médiahatóság közt van együttműködés, elvileg az ORTT a Cool után nyúlhat akkor is, ha az csak Romániában van regisztrálva. Legvégső esetben a kábeltársaságokat lehet utasítani arra, hogy levegyék a programról a Cool műsorát, de eddig nyilván nem fog elfajulni az ügy, aligha ragaszkodik a csatorna ennyire egy alig pár perces műsorhoz, amennyiben az sok túl vihart kavar.

[origo] / MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK