MTV: kulturális támadás

2006.03.01. 16:53

Két új, kulturális műsor indul a napokban az MTV-n, testvériesen elosztva: az egyik az m1-en, a másik az m2-n jelentkezik. Friss, új arcok, de tradicionális, régi fesztiválok - a jelenben.

Rudi Zoltán a sajtótájékoztató bevezetőjében elmondta, hogy a két csatornán növekedni fog a kulturális felület. "Sok értékes dolog történik az országban, és kevesen értesülnek róla. Alapvetően elégedett vagyok az MTV kulturális tartalmával. Persze vannak jobb és gyengébb pillanatok, de egymillió műsorpercet gyártunk évente, így belefér. Igyekszünk jól felhasználni azt a borzasztóan kevés pénzt, amit a Magyar Köztársaságtól kapunk" - magyarázta.

Két új kulturális műsor indul az MTV-n. Az egyik a Művésznegyed, ez vasárnap esténként látható az m2-n. Bence Ottó főszerkesztő elmondta, hogy minden adásban három vendég lesz, akik három generációt képviselnek majd, életszemléletben, kulturális felfogásban. Lesz egyfajta webtévé is, külföldről, élőben jelentkeznek majd külföldi városokból, így Brüsszelből, Berlinből, Moszkvából, Párizsból vagy New Yorkból: ekkor kiderül, mi volt az adott régióban a hét eseménye, és talán az is, hogy volt-e magyar vonatkozású kulturális történés (filmbemutató, kiállítás, táncest).

"A művészet határtalan. Szeretném, ha lenne feszültség a dologban. Lesz jó értelemben vett provokáció is, így kerülnek például népitáncosok a plázába. Kulturális sáv jön létre, mivel műsorunk után művészfilmet vetít az m2. Az MTV vezetésének ambíciója, és az én vágyam is, hogy kulturális alternatívát nyújtsunk" - tette hozzá, a kereskedelmi tévékre célozva. A műsort Rieger Johanna és Wesselényi-Garay Andor vezetik.

Forrás: [origo]

A másik műsor egyik unikuma lesz, hogy egy kulturális reklámblokk helyezkedik el benne, itt egyedi, állítólag igen barátságos tarifával hirdethetnek azok a kopott, elszegényedett művelődési házak, kispénzű művészcsoportok, anyagiakban nem dúskáló produkciók, intézmények, amelyek nem bírnák megfizetni a "rendes" reklámblokkot. A Feszti körkép március 4-én indul, főszerkesztője ugyanaz a Bence Ottó. Ez a műsor szombatonként jelentkezik az m1-en, 25 percben: elsősorban magyar, másodsorban nemzetközi fesztiválokról, ezek kulisszatitkairól tudósítanak majd.

Lesz benne tavaszi és őszi fesztivál, Pécsi Országos Színházi Találkozó, Miskolci Opera Fesztivál, Debreceni Virágkarnevál, a Szombathelyi Római Karnevál is helyet kap, akárcsak a Visegrádi Várjátékok vagy a pécsi Mediterrán Nyár rendezvénysorozat. A műsorban fiatal, most debütáló "idegenvezetők" próbálják meg érdekessé tenni az adott eseményt.

"A híradók csak hetven másodpercben számolnak be ezekről, mi igyekszünk többet foglalkozni olyan eseményekkel is, mint a Boszorkányfesztivál, a Bajai Halászléfőző-verseny, vagy a Kocsonyafesztivál" - tette hozzá Rudi Zoltán.

Kalmár Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK