Vicces és szánalmas ügyek az ORTT előtt

2006.06.01. 13:34

Több ügyet vizsgált az ORTT panaszbizottsága, így az MTV Híradóját elmarasztalta azért, mert nem foglalkozott a Himnusz-szoborral, ugyanakkor megvizsgálták a Nap-kelte egyik igen vicces és egyben elszomorító adását is.

Állampolgári bejelentés alapján az ORTT Panaszbizottsága egyhangú döntéssel alakította ki véleményét arról, hogy a Magyar Televízió 2006. május 7-én 19.30 órakor sugárzott Híradó című műsorszámában nem tájékoztatott a Himnusz-szobor Budakeszin aznap délelőtt történt avatásáról. Az eljáró tanács megállapította, hogy a műsorszolgáltató azzal, hogy a Himnusz-szobor avatásáról nem adott tájékoztatást, a rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény szelleméből fakadó tájékoztatási alapelvet sértette meg.

Az eljáró tanács véleménye szerint a Himnusz-szobor avatását tartalmában kell megítélni és azt minden magyart érintő eseménynek kell tekinteni. Ebben a szellemben vett részt az eseményen egy köztiszteletben álló Kossuth-díjas személyiség is.

Forrás: MTI

A közadományozásból felállított Himnusz-szobor, V. Majzik Mária Magyar Örökség-díjas szobrászművész alkotása

A Panaszbizottság ugyanakkor állampolgári bejelentésre megvizsgálta a Magyar Televízió 2006. április 20-án sugárzott Nap-kelte, Párbaj című műsorát, amelyben Illés Zoltán és Kékesi Tibor gond nélkül elbeszélt egymás mellett, alig-alig reagálván a másik észrevételeire - gyakorlatilag egyszerre szónokoltak. A beadvány szerint a műsorvezetőnek a műsor során tanúsított magatartása következtében követhetetlenné és élvezhetetlenné vált a vita a két képviselőjelölt között. Itt megtekinthető, különösen a második fele bizarr.

A Panaszbizottság azt az egyhangú véleményt alakította ki, hogy a műsorszám nem sértette a rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. törvényből kiolvasható elveket.  A műsorok színvonalának, a kifogásolt választási vitaműsor szerkesztési koncepciójának megítélése nem tartozik a Panaszbizottság hatáskörébe, ezekről a nézők és hallgatók szabadon, maguk alkothatnak véleményt, a nekik tetszőt választva a versengő programok közül.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK