Tévés mikrosztárok önképe

2006.08.09. 14:54

A média előszeretettel fel-felkap néha pár tévés szereplőt: ha valakit nagyon érdekel, megtudhatja kedvencéről, hogy cserfes kislány (vagy dacos harcos) volt-e az oviban, mikor vesztette el szüzességét vagy mi a kedvenc étele, itala, filmje és póza. Ezek a pillanatsztárok aztán hamar eltűnnek, mikor az őket felszínre dobó kereskedelmi tévés műsorok véget érnek. Aligha hiányoznak ők százezreknek, millióknak: ha így lenne, újra és újra felbukkannának más műsorokban. Ám, nem teljesen nyomtalanul szívódtak fel: többen blogot vezetnek, így elégítik ki maroknyira apadt rajongótáboruk kíváncsiságát.

Érdekes megfigyelni, hogy egykori tévészereplők miképp vélekednek saját szerepükről, mit szeretnének megmutatni magukról: őszinte blogot írnak vagy pusztán régi imázsukat építgetik? Vannak eredeti gondolataik, olyan eszmefuttatásaik, melyek megérnek legalább kétpercnyi figyelmet? A kereskedelmi tévéshow-kban gyakran bukkantak fel különféle, castingokon összeválogatott, gyakran extrém, vagy annak hitt figurák, akik valójában a média szempontjából csak azokban a hetekben "éltek", amíg a műsor futott: nagy részükre menten ráborult a feledés leple, amint lekerültek a képernyőről.

Sok fiatal bukkant fel a realitykben, a túlélő show-kban, ők pillanatok alatt bulvárlapok címlapjára kerültek: hamar kiderült a pornós múlt, az eltitkolt kisgyerek vagy a drogos testvér. A szereplők java nem állt meg a saját lábán, így a keresztnév elé kellett biggyeszteni a műsor címét is, hogy az egyszerű olvasó is hamar belője, kiről is van szó. Így született meg "Kísértés Mariann", "VV Katka" vagy épp szegény "BB Évi". Egy időben az Esti Showder hasonmás-versenye előtt, még futott egy reklámspot azzal a szöveggel, hogy "Hasonlít ön valamelyik sztárra? Talán épp a Bajkeverők egyik sztárjára?" Már a műsor - minimalista, tőmondatokból építkező - szereplőinek sztárként való emlegetésére is felkapta a fejét az ember: cikkíró például épp akkoriban megfigyelte a Fuji nevű szereplőt, amint lomhán a körúti hatos villamos felé kocog, majd izzadtan, fújtatva felcsimpaszkodik rá. Nehéz a sztárok élete.

A blog az ő esetükben nyilvánvalóan egy publikus napló, a rajongókkal való kapcsolattartás egyik alapvető eszköze. Csak akkor kínos, ha nincsenek rajongók.

Nézzük, mit adnak át önmagukból a már-már elfeledett pillanatsztárok! Egy lefutott, ám a Cool tévén a napokban ismételt műsorral, a Kísértés-sel, annak is legaktívabb tagjával, Mariannal kezdjük. Talán még emlékeznek a trópusi szigetre kiutaztatott kigyúrt fickókra és bikinis lányokra: Sebestyén Balázs volt a műsorvezető, a stáb meg azon ügyködött (váltakozó sikerrel), hogy a párokat szétszakítsa, a síró-zokogó feleket pedig facér hódítók ágyába űzze. Mariann újabb tévéműsorra készül, tudjuk meg a blogból, amúgy haszontalan csacsogás a java: leírja, milyen cuki, zenélő (!), mikiegeres kenyérpirítót vásárolt, majd az erről készült képet fel is teszi. Akad itt melltartós fotó, képsorozat egy kiskutyáról, illetve bemásolt okoskodás a spirituális fejlődésről. "A céltalanság a fizikai lét fölöslegességét is jelenti" - ismerteti más gondolatát saját, lila oldalán az egykori RTL-es arc, ki a Duna tévé felé kacsintgat -, noha az említett céltalanság talán inkább a blogra jellemző. Máshonnan kiderül, hogy Mariann főiskolát és egyetemet is végzett, de láthatóan megszerette a média világát.

Elnéző mosoly

Valamivel egyszerűbb Tommyboy internetes oldala, az egykori Való Világ-szereplő nem annyira a szavak embere, szó nincs itt spirituális síkokról, a lélek titkairól. A chippendale-táncosként befutott piperkőc harmincas blogja is gyakran frissül, leginkább fotókkal. Kedvenc képünkön egy előrehajoló nő, annak is farmershortja látható, a szövegből pedig kiderül, hogy "Lillus elejtette a fülbevalóját". Amúgy a szőrtelen férfimell és a kockás has odaadó híve nemigen fűz kommentárt a képekhez, de legalább bőségesen adagolja a fotókat. A láthatóan családszerető Tommyboy egyike a valóságshow-k nyerteseinek, sokkal több pénzt kér fellépéseiért, mint korábban, mikor még a kutya sem ismerte.

Ütős kép

Fekete Pákó világa sem túl komplikált, mellette Tommyboy egy elvont gondolatokba burkolózott filozófiaprofesszor. A hazai lakodalmas muzsikát forradalmasító haknisztár mindenféle értelmet abszolút nélkülöző blogjából megtudja a látogató, hogy "egy hatalmas partiba' voltam, ahol csajok mellett pia is elkísérte a társaságot". A szöveg káromkodásoktól és borzasztó helyesírási hibáktól hemzseg, nem csoda, hogy 18 éves kor alatti olvasóknak a szolgáltató nem ajánlja ezt a környezetszennyező oldalt. Pákó bokszolni kívánó barátnőjéről is feltett (feltetetett) pár képet, megtudjuk, hogy Győzikével lesz gyorsulási versenye, sőt, más által írt, szexes-fogyókúrás tippeket is ad. Pákó nem egy sznob: meg sem kísérel javítani minimalista imázsán, oldalának értelmezéséhez elég egy ékszerteknős átlagos IQ-ja.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK