1,5 milliárd magyar tévésorozatokra

2007.02.01. 13:16

Együtt másfél milliárdot szán arra az MTV és a Magyar Mozgókép Közalapítvány arra, hogy magyar irodalmi művekből tévés adaptációk szülessenek. Az első három befutó már megvan.

Sajtótájékoztatón jelentette be a Magyar Televízió és a Magyar Mozgókép Közalapítvány vezetése, hogy szövetséget köt hazai irodalmi művek tévés feldolgozására. A keretszerződés - melyet ma délelőtt írtak alá - három évre szól: a két intézmény évente 250-250 millió forintot fordít a vállalkozásra.

Rudi Zoltán elmondta, hogy ennél persze hosszabb távra gondolnak, és csak most nyílt lehetőség egy hasonló lépés megtételére: "A Magyar Televíziónak van jövőképe, van jövője, immár nem a napi túlélés a feladatunk, így lehet előre gondolkodni. Az európai közszolgálati televíziók feladata maradandó alkotásokat létrehozni" - tette hozzá az MTV elnöke.

A munka során nem csak saját forrásokra támaszkodnának, EU-s pénzek is érkezhetnek a produkciókhoz. A konkrétumokról annyi már most tudható, hogy elsőként Lengyel Balázs, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején játszódó A szebeni fiúk című regényéből feldolgozott alkotást a felnövekvő nemzedék 2008 márciusában láthatja a mozikban, majd a tévéfilmet ugyanebben az évben ősszel a képernyőn. Készül gyerekeknek szóló animációs tévéfilm-sorozat a Futrinka utcát, a Cicavíziót, a Mazsolát és Tádét megálmodó Bálint Ágnes Az elvarázsolt egérkisasszony című meséjéből, ezzel az adaptációval 2008 végén, karácsonykor találkozhat a néző. Kosztümös-kalandos tévéfilm-sorozat is lesz: Jókai Mór egyik legnépszerűbb regénye alapján a Szegény gazdagok tévéfilm-változata várhatóan egy évvel később, 2009 őszére készül el - pályázat útján, koprodukcióban.

Grunwalsky Ferenc, a Magyar Mozgókép Közalapítvány elnöke szerint komoly műveltségi hiányosságok tapasztalhatóak az országban, így kötelesség megtenni egy ilyen lépést. Sipos Pál, az MTV művelődési és kulturális főszerkesztője ezzel összhangban úgy látja, hogy a tévézési szokások és trendek miatt a magyar gyerekek többet tudnak az amerikai polgárháborúról, mint a hazai történelem több szakaszáról. A szebeni fiúk-at régi adósságként aposztrofálták - a német verzió különben igen sikeres. Az animációs sorozat kiválasztásakor nem volt nagy vita: "Ez Bálint Ágnes egyik első és legjobb műve, ideje sorozatot készíteni belőle. A főszereplő is megfelelő, hiszen kutatások bizonyítják, hogy a rajzfilmes egér vagy boszorkány menő - nem biztos, hogy a mókus vagy róka bejönne" - mondta a főszerkesztő. A Jókai-regények közül A lőcsei fehér asszony is szóba került korábban, de a Szegény gazdagok mellett döntöttek - olyan sorozatban gondolkodnak, ami külföldön is bemutatható, és nem igényel komoly történelmi ismereteket, hosszas háttérmagyarázatot.

Kalmár Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKK