Győzike iskolások példaképe

2007.02.08. 17:14

Minden harmadik somogyi általános iskolás példaképe Győzike - többek között ez is kiderült abból a kutatásból, amelyet nemrég készített a Kaposvári Egyetem magyar tanszéke.

A felmérők a többi között azt firtatták, szeretnek-e iskolába járni a gyerekek, mi a kedvenc tantárgyuk és kik a példaképeik. A megkérdezett ezerötszáz általános iskolás közült csak minden harmadik szeret iskolába járni. A kicsik még lelkesek, ám a felsőbb osztályosok már jóval kevésbé. A válaszokat elsősorban az határozta meg, hogy milyen a közösség és milyen a diákok kapcsolata a pedagógusokkal. Ez utóbbi sokszor a tantárgyhoz való viszonyukat is jelentősen befolyásolja. A legkedveltebb tárgy a magyar, míg a matematika változatlanul a "nemszeretem" tárgyak közé tartozik, a korábban listavezető testnevelés viszont mára az utolsók között van a kedvencek listáján.

A felmérés arra is rávilágított, hogy a gyerekek egyharmadának tetszik, ha társaik rendetlenkednek, és nincs kifogásuk a durva beszéd ellen sem. Győzike (Gáspár Győző) ezen a téren is sokak számára példaadó.

A legismertebb roma tévészereplő Magyarországon természetesen Győzike: a róla és családjáról forgatott doku soap általában 1,5-2 millió tévézőt érdekel, nagyjából a képernyő előtt ülők negyven százaléka követi a műsort, mikor épp adásban van.

"Példát akarok mutatni a cigány gyerekeknek, hogy lássák, az ő álmaik is teljesülhetnek. A show-t magam miatt nem kellett volna bevállalnom, mert eddig is sikeres voltam, a célom az, hogy az emberek megismerjék a roma kultúrát és szokásokat"- nyilatkozta Gáspár Győző az [origo]-nak korábban.

[origo] / MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK