Mindenhol hemzsegnek a helyszínelők

2007.02.09. 12:13

Február 28-tól az RTL Klub nézői is élvezhetik a világszerte sikeres sorozatot, a Viasat 3-on pedig már a negyedik évad kezdődik jövő csütörtökön. Ha hozzávesszük, hogy a Viasat adja a vegasi Helyszínelőket, a New York-i csapat kalandjait is, a TV2 pedig az NCIS-t is úgy veszi, mintha a CSI-sorozatokhoz tartozna, kiderül, hogy derékig járunk a sok helyszínelőben, lépni nem lehet majd tőlük.

A Helyszínelők sorozatot valószínűleg nem kell bemutatni senkinek: a Reuters 2006-os jelentése szerint ez volt a legnézettebb amerikai sorozat a világon, átlagosan mintegy harmincmillió néző volt kíváncsi egy-egy epizódra. Nem csoda, hogy ezután Jerry Bruckheimer producer (A szikla, A Karib-tenger kalózai vagy legutóbb a Déja vu) az eredeti, Las Vegas-i kalandokat kisvártatva Miamiba, majd New Yorkba is átültette - saját bevallása szerint azért, hogy ő maga készíthesse el a Helyszínelők első koppintását.

Merész, de bevált húzás volt, hogy a korábbi helyszínelő csapatot teljes egészében lecserélte (senki sem "költözött át" Miamiba), és egy új, valamennyire eltérő karakterekkel működő gárdát hozott létre - a csapat vezetője, Horatio Caine (a vörös hajáról könnyen beazonosítható David Caruso) például már inkább a megérzéseinek hisz, míg a Las Vegas-i Gil Grissomot (William L. Petersen) a tudomány vezérli munkája során. Más kérdés, hogy Horatio figurája mennyire jött be a nézőknek: a Giant magazin például az öt "legidegesítőbb tévés seggfej" közé választotta Carusót, mert szerintük hihetetlenül bénán alakítja a kemény zsarut. Mindenesetre a Miami helyszínelők ezzel együtt a világ ötödik legnézettebb sorozata, mind a mai napig.

A jobbára csak (konkrétan és átvitt értelemben is) napsütéses oldaláról ismert Floridában, illetve Miami Beachen játszódó történetek igencsak megmozgatják az ember fantáziáját, főleg, ha olyasmiről is hallunk, hogy a forgatás helyszínén igazi vízihullára bukkantak egy alkalommal. Az izgalmas sorozaton most azok is elkezdhetnek borzongani, akiknek nincsen kábeltévéjük, a Viasat3 után ugyanis február 28-tól az RTL Klubon is elkezdődnek a kalandok. A hónap utolsó napján egy dupla epizóddal kezd a csatorna, majd minden szerdán 21 órától várja a nézőket - ez volt ugye A szökés sávja.

Azok számára, akik csodálkoznak azon, hogy egy sikeres sorozat hogyan mehet egyszerre két csatornán is, azoknak a Viasat3 PR menedzsere, Varró Balázs szolgál magyarázattal: "Az RTL csak az első három évad ismétlési jogát tudta megszerezni, így csak olyan epizódok kerülnek hozzájuk, amelyek nálunk már lementek. A premierek továbbra is a Viasaton lesznek." Nincs ez másként az itthon még nem vetített, negyedik évad esetében sem, amely február 15-én debütál a Viasat3-on - a sorozat gyakorlott rajongói sem maradnak hát heti fejadag nélkül.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK