Olimpiai tévé indul az olaszoknál

2007.03.01. 9:08

Az Olasz Olimpiai Bizottság saját tévécsatornát indítana, amely a különféle sportesemények mellett kiemelten foglalkozna az ötkarikás játékokkal.

Az Olasz Olimpiai Bizottságról talán a tavalyi év elején hallhattunk utoljára, amikor is a Torinóban megtartott téli olimpia kapcsán jól összevesztek a helyi szervezőkkel - a vita gyakorlatilag onnan indult, hogy a TOROC nevű szervező bizottság nem egyeztetett a rómaiakkal, sem a kabalafigurákról, sem a Fiat vezetőjének tiszteletbeli elnökké való kinevezéséről.

Az olimpia aztán csak lezajlott, az Olasz Olimpiai Bizottság (röviden CONI) pedig most saját tévécsatorna indítását tervezi. A szervezet elnöke, Giovanni Petrucci bejelentése szerint az adó még idén elindul, és remélhetőleg minél magasabb színvonalon fog működni. Az elnök nem bocsátkozott részletekbe, ennyit viszont elárult: "Óriási lehetőségeink vannak, mindenképpen egy jó tévét szeretnénk megalkotni." Annyit már lehet tudni, hogy az olimpiai adó az olasz ötkarikás mozgalom eseményei mellett több sportág versenyeiről is hírt adna, és természetesen a 2008-as, pekingi olimpia közvetítésébe is bekapcsolódna.   

Az olimpiát első ízben egyébként 1936-ban közvetítette televízió, ami az akkori Németországban remek propagandának bizonyult a játékokat amúgy is erre használó Hitlernek. Magyar részről akkor még csak a rádió volt jelen, tekintve, hogy a Magyar Televízió 1957-ben kezdte meg kísérleti adását. Később azonban rögtön bekapcsolódott az eseményekbe, hiszen már az 1960-as, római olimpiát élőben közvetítette, a következő, tokiói olimpián pedig először vett igénybe műholdas közvetítést.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK