Sci-fi sorozatot néznek az űrállomáson

Vágólapra másolva!
A nálunk a Viasat3-on látható Firefly-t, illetve annak filmváltozatát nézik DVD-n az űrhajósok a nemzetközi űrállomáson.
Vágólapra másolva!

A Firefly című sci-fi sorozat DVD-változatát felvitték a nemzetközi űrállomásra, hogy a kutatómunka szüneteiben legyen mivel elütniük az időt az űrhajósoknak. A DVD-ket Steven R. Swanson asztronauta vitte fel magával, aki önmagát barnakabátosnak tartja, ahogyan a sorozat legelszántabb rajongói nevezik magukat.

Swanson egy e-mailben arról is beszámolt, hogy azóta már a legénység több tagját is megfertőzte a Firefly-láz. A sorozatot egyébként még az első évad vége előtt törölték (az Egyesült Államokban csak DVD-n jelent meg a teljes szezon), annak ellenére, hogy igen hűséges (de nem elég széles) rajongótáborral rendelkezik mind a mai napig.

A sorozat hívei annak idején sokat is tettek azért, hogy kedvenc műsoruk visszakerüljön a képernyőre: először képeslapok tömegét írták a Fox csatornának, majd megpróbáltak más tévécsatornáknál is lobbizni annak érdekében, hogy a Firefly folytatódjon, még egy erre vonatkozó, egész oldalas hirdetést is közzétettek a Variety magazinban.

A sorozat azonban így sem tért vissza, a történetből viszont készült egy nagyfilm, Serenity címmel: a rajongók ekkor azt tanácsolták társaiknak, hogy popcorn vásárlása helyett inkább hívják meg egyik barátjukat a filmre. A barnakabátosok a Serenity kapcsán jótékonysági vetítéseket is szerveztek, amivel 60 ezer dollárt gyűjtöttek össze egy nők elleni erőszak visszaszorításáért küzdő szervezet javára.

A Firefly kultstátusát jól jelzi, hogy amikor a New Scientist magazin minden idők legjobb, űrben játszódó sci-fijét szerette volna megtalálni, erre a sorozatra érkezett a legtöbb szavazat - a második pedig a filmváltozat, a Serenity lett.