Megvan olvasóink kedvenc sorozathőse

Vágólapra másolva!
Bő két hónapon át szavaztattuk olvasóinkat, hogy megtudjuk, kik a kedvenc tévés karaktereik. Előbb 15 selejtezőcsoportban küzdött másfélszáz külföldi tévés arc, majd a legjobbak összekerültek, így alakult ki a döntő mezőnye. Összesen 294 376 voks érkezett.
Vágólapra másolva!

Április óta kerestük a magyar tévézők kedvenc sorozatkarakterét. Nem a legnépszerűbb színészt, a legcsinosabb színésznőt igyekeztünk megtalálni, sokkal inkább a megformált karakter érdekelt minket. Természetesen az ismertebb sorozatok szereplői eleve nagy fórral indultak, ahogy a főszereplők esélyeit sem tudjuk összehasonlítani egy parádés alakításokat nyújtó, de csak percekre feltűnő mellékszereplő lehetőségeivel.

15 csoportban, 15 tucat figura küzdött egymással, majd kialakultak a döntők: a végén külön harcoltak a magyar és a külföldi sorozatok karakterei. Utóbbi játék lezárult, a magyarokra még lehet voksolni.

A válogatás során nem voltunk könnyű helyzetben, hiszen sok száz sorozat ezernyi alakja közül kellett kiválasztani százötvenet. Az animációs filmek karaktereit most alapból kizártuk, csakis hús-vér figurák jöhettek szóba. A külföldi termésnél csak a drágább, igényesebb, jobbára heti egyepizódos sorozatokat vettük figyelembe (azaz, latin-amerikai telenovellákat kizártunk), de mivel a hazai gyártás lényegesen szerényebb, a magyar szappanopera-hősöket nem tudtuk nem észrevenni.

A selejtezők során 254 270 kattintással jelezték szimpátiájukat olvasóink, a döntőben pedig még 40 106 vokssal mutatták ki rokonszenvüket, így alakult ki a végleges lista. A győztes Doktor House lett, a TV2-n futó kórházas sorozat morc, korántsem betegbarát, ellenben zseniális orvosa: egy olyan fickó, akit nem szeretnénk apánknak, de orvosunknak igen, ha már komoly a baj. A sorozat számos Emmy-nevezéssel büszkélkedhet, egyszer nyert is, Hugh Laurie pedig két Golden Globe-bal ment haza: tavaly és idén is diadalmaskodott, azaz a magyar tévézők kedvence nem egy meghökkentően ismeretlen fickó lett.

Annál nagyobb volt a meglepetés a második helyezett láttán, ugyanis Tru Davies - azonfelül, hogy szemrevaló teremtés - annak köszönheti a döntőben kapott 6818 voksot és a selejtezőben összekapirgált bő háromezret, hogy - miközben a Cool tévén is látható - a piacvezető RTL Klub adja naponta kalandjait, azaz nagyon szem előtt van. A harmadik helyre befutó Carrie Bradshaw már nem olyan nagy meglepetés, ő a selejtező során is büntetett, másfelől a Viasat 3 évek óta adja szinte megállás nélkül a Szex és New York-epizódokat, melyek a nők körében szerfelett kedveltek, így főképp lányok, asszonyok voksaival pattanhatott fel a dobogóra.

Bár a Hősök nem szerepel valami fényesen (a fantasztikus nyitás után csak haloványan pislognak a szuperhéroszok, gyenge nézettséget szállítva) a szépséges szőke, Niki Sanders a scifi-rajongók és a képregények lelkes lapozgatóinak segedelmével beért a negyedik helyre, noha erre Claire Bennetnek is lett volna esélye. Ötödik Bree Van De Kamp lett, a Született feleségek rendmániás, néha az ital után nyúló vörös asszonykája: a sorozat mind a négy fő karaktere igen jól szerepelt a selejtezők során. A többi név a listán: meglepő Rachel Green gyenge szereplése, ahogy Walker is leszerepelt, ami kész csoda ahhoz képest, hogy milyen kiváló közönségarányt tud felmutatni.

A döntőben 16 karakter szerepelt, a 15 csoportgyőztes mellett Columbo zöldkártyát kapott. Itt a Top 10-es lista, a többi oldalon pedig a csoportok eredményeit lehet böngészni.

1. Dr. Gregory House (Doktor House)804120%
2. Tru Davies (Tru Calling)681817%
3. Carrie Bradshaw (Szex és New York)621015,5%
4. Niki Sanders (Hősök)539713,5%
5. Bree Van De Kamp (Született feleségek)520613%
6. Kelly Bundy (Egy rém rendes család)15303,8%
7. Columbo12073%
8. Sara Sidle (A helyszínelők)11122,8%
9. Rachel Green (Jóbarátok)9342,3%
10. Dr. Luka Kovac (Vészhelyzet)8312,1%