Mégsem olyan kemény a túlélőművész

Vágólapra másolva!
A nálunk A túlélés törvényei címmel vetített sorozat hőse, Bear Grylls a valóságban, úgy tűnik, mégsem olyan kemény - pedig a produkció elvileg valós helyzeteket mutat be.
Vágólapra másolva!

A Reuters arról tudósít, hogy csalással vádolják a Discovery Channelt, amiért néhány részletet meghamisított a magyarul A túlélés törvényei címet kapott Man vs. Wild című műsorában. A műsor központi alakja a veszélyeket kedvelő brit hegymászó, Bear Grylls, akinek minden tudományára szüksége van, hogy egyáltalán életben maradjon a Föld olyan szélsőséges pontjain, mint például a Utah állambeli Moab sivatag.

A műsort Born Survivor: Bear Grylls címmel átvevő Channel 4 nyomozásba kezdett, ugyanis az a gyanúja támadt, hogy a produkciónak nem minden részlete felel meg a valóságnak. A csatorna képviselői többek között azt állítják, hogy Bear Grylls korántsem aludt mindig a szabadban, a különféle szélsőséges körülmények közepette (mint azt a tévében láthattuk), hanem párszor egy kényelmes, fűtött vagy éppen légkondicionált motelben húzta meg magát a forgatások alatt.

A műsor mögött álló produkciós cég, a Diverse Television is beszállt a vizsgálatba, így más turpisságokat is sikerült felgöngyölíteni - már ha hihetünk az önkéntes nyomozóknak. Egy epizódban Grylls például vadlovakkal találkozik, amelyek a "nyomozók" szerint valójában egy farmról kerültek oda. Az ehhez hasonló apró csalások azonban eltörpülnek a lényeg mellett: Gryllst végig úgy ábrázolták, mint aki bárhol képes egyedül boldogulni, közben pedig operatőrök sokasága követte, és (a képernyőn kívül) egy egész stáb leste a kívánságait.

A Discovery egyelőre csak egy rövid közleményben reagált a vádakra, melynek lényege az, hogy a biztonság és az egészség megőrzése előrébb való a virtusnál, a vagányságnál. Ennek így is kell lennie, csak az a baj, hogy a Discoverynek mára fő profiljává vált a természettel való küzdés, az emberfeletti erőfeszítések bemutatása - egyszóval, ha a vádak beigazolódnak, kezdhetnek új arculaton gondolkodni a PR-szakemberek.

Erre azonban még várnunk kell, hiszen a csatorna megígérte, hogy a későbbiekben, esetleg komplett különkiadások keretében, a forgatás egész menetét elmagyarázzák a nézőknek - ezzel remélhetőleg sikerül tisztára mosniuk Grylls nevét.