Apa ül a szamárpadba: meglestük a TV2 új vetélkedőjét

Vágólapra másolva!
Még a valódi felvételek előtt, a nulladik napon, a próbaforgatáskor lestük meg a TV2 nyár végére tartogatott új vetélkedőjét, melyben a szellemi játékra jelentkező felnőtteknek azt kell bizonyítaniuk, hogy okosabbak egy ötödik osztályos tanulónál. Mielőtt kacagva legyintenénk, hogy "ugyan már, ki nem tud tízig számolni!", olvassuk el gondosan a cikket, és nézzünk magunkba.
Vágólapra másolva!

Luca, Regina, Botond, Andris és Ricsi némi izgalommal készülődnek a próbafelvételre, őket közel ezer gyerekből választották ki: nem volt elég a csibészes külső, a természetesség, nekik még jó tanulónak is kellett lenniük. A TV2 őszi vetélkedőjének nélkülözhetetlen szereplői ők, tízéves gyerekek, akiknek tudását lefitymálva előre ugyan mosolyoghatunk, majd csak nézünk bambán, mikor simán vágják a választ arra a kérdésre, hogy "a harkály a madarak melyik rendjébe tartozik?" Ezt elvileg egy ötödikesnek illene tudnia, ha ötöst akar bioszból. Megsúgjuk, a harkályfélék a kúszómadarak csoportját erősítik.

A díszlet természetesen egy általános iskolai teremre hajaz, táblával, régimódi írásvetítővel, tanári asztallal. A polcokon kitömött fácánszerű lény (biológia egyes, ülj le, fiam), macskacsontváz, könyvek, golyós számolószerkezet, a falon gyerekrajzok, ábécé, a sulipadok mellett pedig termetes földgömb. Még a műsorvezető, Tilla is tanárosan van felöltözve, szürke, konzervatív nadrág, ingre felhúzott, drapp pulóver. Lakatos Márk stylist szerint ez koncepció, az amúgy extravagáns viseletéről is ismert Till Attila ezúttal nem zöld melegítőre vett lila zakóval és foszforeszkáló, sárga sállal jelenik majd meg a képernyőn, noha nyilván kikandikál majd egy furcsa színű kendő a zsebből.

A játékról, a szabályokról már írtunk (klikk ide!), így most bővebben nem megyünk bele. A kérdések témák szerint vannak csoportosítva, de a licenccel együtt a feladatokat logikusan nem vették át a magyarok, mivel mást tanul a kansasi Joe vagy az oregoni Jim, mint a magyar alsós kisgyerek. Már ha tanul egyáltalán az ebadta és nem emós arccal szomorkodik, talpig feketében.

"Mind az öt gyerek, akivel indul a show, igazi egyéniség, ráadásul jó tanulók is. Ricsi például komoly életszemlélettel, elvekkel bír, egyfajta kis felnőtt" - mesélik a stábból, mi meg azt nézzük közben, mire megy az első próbálkozó a kérdésekkel. Zenei téren még veszi az akadályokat, majd földrajztanár lévén a "milyen irányban fekszik a Dunántúli-középhegység?" kérdésre is tudja a választ (délnyugat-északkelet). 600 ezerért már azt kérdik tőle, hogy hol használják a nyomódúcot. Mi erre szemrebbenés nélkül, pókerarccal azt blöffölnénk, hogy "a nyomódúc a falusi házak, alföldi tanyák építésénél nélkülözhetetlen kellék", de ezzel le is bőgnénk, mert a textilfestészetnél használatos.

A térdig feltűrt gatyás, lógó pólós, punkfrizurás kissrác, Andris hol magabiztos, hol súgásra vár, de így is simán menetel, még a "milyen nehéz lenne egy 120 kilós ember a Holdon?" kérdésnél sem retten meg. A felnőtt játékos elporoszkál egészen egy nyelvtani kérdésig, ekkor viszont hibázik, nem tudja, hogy hogyan emlegetik együtt a mellékneveket és főneveket.

"A nyereményed sajnos nulla!" - közli Tilla mindenféle érzelem nélkül, a játékos meg magyarázkodni kezd, éppen úgy, mint egy táblánál felelő nebuló, akinek már-már bevésné a fúrót a szigorú tanerő. Elmondja, hogy miért jó az ő válasza, de az osztály (azaz az öt gyerek) kórusban követeli, hogy mondja el a kamerába azt, amit az elbukott próbálkozóknak kötelező: "Nem vagyok okosabb, mint egy ötödikes." A játékos még próbálkozik, de Tilla merev, mint egy favonalzó és szigorú, mint a vécében kuporgó kisdiákot cigizésen kapó diri. "Nem kapok még egy esélyt?" - kérdi a lány, mint egy kidobott, könnyező exszerető a sötét parkban, de nem kap, az élet kegyetlen.

Fotó: Szabó Pál

Utána már újabb próbálkozót látunk, egy volt autószerelő, most HR-menedzser jelenik meg a színen, ő választhatja ki, melyik gyereket akarja maga mellé segítőnek. Persze mindenki jelentkezik, Regina majd kiesik a padból, még a széke is borul nagy robajjal, de lelkesedése meghozza gyümölcsét, ő lehet a próbanap második kis főszereplője.