Meghalt Merv Griffin

2007.08.12. 19:16

Elhunyt Merv Griffin milliárdos üzletember, az amerikai tévézés ismert alakja, a Mindent vagy semmit és a Szerencsekerék című show-k atyja.

82 éves korában rákban elhunyt Merv Griffin, az amerikai televíziózás ismert alakja. Rádiósként kezdte, filmszerepeket is vállalt, majd vetélkedők házigazdája volt, de a húsz évig futó The Merv Griffin Show is jelentős műsor volt.

1964-ben volt az első nagy dobása, mikor kitalálta és legyártotta a Jeopardy című show-t, ami itthon Vágó Istvánnal futott, Mindent vagy semmit címmel. A formátumot több tucat ország megvette, a vetélkedő Törökországban, Argentínában, Izraelben és Új-Zélandon is siker lett. Bankszámláját a hetvenes években tovább hizlalta, mert a szintén általa kitalált Wheel of fortune, a Szerencsekerék szintén igen sikeres lett. Kint 1975-ben lendült be a kerék, Magyarországon jóval később - de éveken át - láthatták a nézők.

Griffin nem pusztán tévés showman és kreatív producer volt: számos befektetése következtében óriási vagyont hagyott családjára, becslések szerint egymilliárd dollárral rendelkezett.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK