hirdetés

Ne tessék félni, senkinek sem árt

2007.08.24. 8:16

A TV2 ősztől indítja útjára a Nagy fogyás című műsorát, de már jóval korábban is akadtak tévés törekvések arra, hogy ha nem is lefogyasszák, de megmozgassák a nézőket. Bizonyára sokan emlékeznek még a Tévétorná-ra, melyről itt nyújtunk egy kis áttekintést - utánajártunk annak is, hogy azóta mi történt a műsor szereplőivel.

"Egy kicsi mozgás mindenkinek kell, a karosszékből álljanak most fel" - így kezdődött annak idején a Tévétorna, és bár a főcímdalt mindenki kívülről fújta, valójában igen kevesen voltak, akik ténylegesen felálltak a karosszékből: a műsor egyik "sztárja", Bérczi István szerint főleg a gyerekek (13 éves korig bezárólag) és az idősebbek (40-50 év felett) vették csak komolyan a dalban elhangzó utasítást.

Ennek ellenére a műsor a Magyar Televízió egyik legnézettebb adása volt annak idején, és mintegy 15 évig ment: 1975-től egészen 1989-ig tornázhattunk a tévés gyakorlatok alapján. Igaz, a jó nézettséghez az is hozzájárulhatott, hogy az eredetileg a Telesport-hoz tartozó Tévétorná-t az Esti mese után, és a Híradó előtt (vagyis két igen nézett műsor között) sugározta a Magyar Televízió - azt pedig, hogy olyan sokáig műsoron tartották, talán annak is köszönhette, hogy mindössze ötperces volt, így nem foglalt el túl sok helyet a műsorsávban.

Az egészségre nevelő műsor alapötlete igen egyszerű volt: minden nap öt perc tornagyakorlatot mutatott be, amit bárki könnyűszerrel utánozhatott a képernyők előtt is. A gyakorlatok elvégzésére eredetileg olyan "műsorvezetőt" kerestek, aki jó tornász, de nincs benne annyira a sportéletben, hogy versenyekre járjon, így van elég ideje a tévés munkára. Így került a képbe Müller Katalin, aki aztán remekül bevált a műsorban - más kérdés, hogy igazából nem kellett a tévés munkához túl sok idő, hisz évente csak egyszer voltak a felvételek, általában tavasszal, akkor rögzítették az egész évi adagot.

Katalin mellé Bérczi Istvánt választották műsorvezetőnek, aki természetesen szintén rendelkezett tornászmúlttal. A két tornász korábban csak a sportéletből ismerte egymást futólag, de a műsor kapcsán igen jó barátságba kerültek egymással. Később a páros mellé bekerült az akkor sportolóként, majd sportdiplomataként, ma inkább politikusként ismert Schmitt Pál felesége, Makray Katalin és három lánya, Alexa, Petra és Gréta is, akikkel talán a gyerekeket kívánták megszólítani. (A Tévétorna eredetileg az Idősebbek is elkezdhetik címet viselte.)

Müller Katalin a vele készített interjúkban általában elmondja, hogy a tévénézők nagy része azt hitte, ők a valóságban is egy nagy családot alkotnak - 2003-ban például így nyilatkozott az MTI-nek: "Sokan azt hiszik, hogy Bérczi Pista a férjem, annyit láttak együtt vele a képernyőn. Mint ahogy gyakran kérdezik tőlem, mi van a három lányommal. Pedig a lányoknak Makray Kati a mamája, aki egykor szintén vezette a Tévétorna műsorát. Mégis akadnak, akik hozzám kötik őket. Tulajdonképpen büszke lehetek arra, hogy ilyen szép nagy családom van."

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK

Most
Top 12 óra
hirdetés
hirdetés
Ajánlat
Ajánlat
Ajánlat