House doktor mindig rendel

Vágólapra másolva!
Az egybefüggő történettel rendelkező sorozatok (A szökés, 24, Az elveszett szoba, Hősök) esetében gondot okozhat, ha valaki kihagy pár részt - a különálló epizódokból álló szériáknál (Helyszínelők) nincs ilyen probléma. Megoldás lehet a DVD megvásárlása, de Magyarországon a piac nem éppen fejlett: nem minden, tévében látott sorozat jelenik meg, és ha mégis kijön egy széria, akkor is jókora késéssel.
Vágólapra másolva!

Az amerikai RTL Klub és TV2, azaz a legnézettebb tévék, nem esetleges napi, főműsoridős szerkezettel bírnak, hanem minden este 20.00-tól 23.00-ig sorozatokat adnak, vagy sorozatos formában vetélkedőket, valóságshow-kat. Minden nap ugyanaz a menü, vagyis még tévéújságra sincs szüksége az amerikai polgárnak, nem kell böngésznie, hogy akkor most hétfő este a Szuperzsaru visszavág és utána elinal 3. vagy az Albán pite lesz-e műsoron. Ők ugyanis tudják, hogy ha hétfő este kilenc óra, akkor az NBC-n csakis Hősök lehetnek, 10 órától pedig, ha a fene fenét eszik, egész évben, mind az 52 héten Horatio Miami helyszínelői nyomoznak. Filmeket - este - az amerikai networkök csak kivételes alkalmakkor adnak.

Mivel Amerika sorozatfüggő, ezért várható volt, hogy egy idő után besokall attól, hogy ha csak az országos tévécsatornákat számítjuk, egyszerre öt sorozat is megy, és muszáj választani közülük. Egy ideig egy, két vagy három videokészülék jelentett megoldást a jelenségre, majd jött a digitális felvevő alkalmatosság, a TiVo, de 2006/07-től a csatornák egyre inkább támogatják az elmulasztott sorozatepizódok ingyenes, honlapon való megtekintését vagy akár a 2 dolláros online boltban való vásárlást (l. iTunes): utóbbi hihetetlen népszerűségnek örvend.

Már ezek a módszerek is kissé csökkentették a nagyobb adók nézettségét, hiszen az ember akarva-akaratlanul is elkényelmesedik, ha tudja, hogy nem kell robot módjára kedd este 9-kor a Fox előtt ülnie, ha kíváncsi Doktor House legújabb kalandjaira, hanem bármikor megnézheti ingyen, bérmentve és legálisan az epizódot, mely közben inkább szocializálódott a gyermekkel vagy elvitte az asszonykát a Nabucco rapesített előadására.

A végső csapást azonban a sorozatok DVD-n való kiadása jelentette, hiszen a DVD-k segítségével az ember megúszhatja a videó örökös beprogramozását, a TiVo-s bérlet (ún. season pass) vételét, hiszen elég nyáron megvenni a frissen érkezett, a legutóbbi évadot tartalmazó DVD-t és máris naprakész lehet az ember az ősszel kezdődő vadonatúj évadban. Végre nem kell aggódnia az embernek, hogy nem lesz teljes az élete, mert elmulasztotta a Lost - Eltűntek 53. részét és nem tudja meg, hogy mi is volt Claire legújabb flashbackjében, vagy a Helyszínelők 142. epizódjában így a tudomására juthat, hogy Grissom mi módon fülelt le valakit egy plüssállat-konferencián.

Itthon eleinte csak a pár, döbbenetes drágán megjelentett, szinkronmentes sorozat (Maffiózók, Twin Peaks) jelentette a kezdeteket, az első sikerekről a Jóbarátok kiadása révén lehet beszámolni és szerencsére a szitkom-klasszikust újabb klasszikusok követték, jó részt a múltból, hiszen Az elnök emberei vagy a Vészhelyzet először megjelenő évadai is nagyjából az előző évezredben készültek el, így nem voltak túl frissnek nevezhetőek.

A nosztalgikus DVD-zést azonban a siker nyomán kisvártatva itthon is felváltotta, vagy inkább kiegészítette a premier sorozatok DVD-n való megjelenése. A Lost - Eltűntek vagy a Született feleségek első évadait a lemaradók meg tudták nézni a második szezon kezdete előtt, így nem voltak rászorulva a napi rendszerességgel, felhozó jelleggel a tévében leadott epizódokra. Ráadásul a régi, nemegyszer 15-25 ezres, tényleg horror-árak is 8000 forint környékére csökkentek, ami olcsónak (és a külföldi árakkal egyezőnek) nevezhető, hiszen ezer percnyi premierfilmet 30 ezer forint alatt szinte sehol sem lehet kapni.