Megnéztük Stohlt akció közben

Vágólapra másolva!
Belepillanthattunk a Tűzvonalban című produkcióba, mely vasárnap este nyolckor startol az m1-en. Végre egy hazai krimisorozat - nem kell Kisváros-t meg Lindá-t nézni. Van sok képünk is!
Vágólapra másolva!

A sorozat hivatalos bemutatóján az egyik főszereplő, Hollósi Frigyes tegnap elmondta, hogy a lényeg nem a sztori vagy a látvány, hanem az, hogy egy kifejezetten magyar produkcióról van szó. "A Tűzvonalban egy nehéz körzetben dolgozó rendőrőrs mindennapjait mutatja be. Én csak két-három részt láttam félkészen, de az az érzésem, hogy döbbenetesen jól sikerült, holott a hollywoodi produkciók árának töredékéből készült. Mindenki teljes erőbedobással dolgozott rajta, ami meg is látszik majd. Én amúgy egy nyugdíjas rendőrtisztet alakítok, akit visszahívnak az őrsre, és gondnokként bukkanok fel a történetben" - tette hozzá.

Az általunk látott jelenetben a "magyar Jack Bauer"-hasonlatot már most, a rajt előtt is unó Stohl András nem a Los Angelest mihamarabb felrobbantani kívánó arab terroristákkal küzdött, mint a 24 főhőse, az elpusztíthatatlan Jack, hanem épp egy felettébb dühödt németjuhászt próbált megfékezni és lecsillapítani, hidegvérű fellépéssel, azért, hogy az előszobában ájultan fekvő emberhez bejussanak a mentők.

A sorozat nem statikus képekkel operál, a kamera mozgásban van, ahogy kell (mégiscsak akciósorozatról van szó, nem tavirózsákról vagy lombhullató erdőkről szóló dokumentumfilmről). Az osztott képernyő, amikor egyszerre látni 3-4 kockában, hogy az adott pillanatban ki, mit tesz, az a 24-re is jellemző - jóllehet, korábban klipekben és számos filmben is láttunk már hasonló megoldást. Jellemző még a közeli képek használata, a grimaszok, kacsintások, meghökkenő arckifejezések pillanatnyi elkapása: lényeg, hogy életszerűbb lesz, mint a jó tíz éve forgatott, korábbi próbálkozások.

A történet fókuszában Bordás Attila rendőr főhadnagy áll, a terrorelhárítás egyik legjobb embere, akit több hónapra felfüggesztenek, majd áthelyeznek Angyalföldre. Itt is van hasonlóság persze a feletteseivel rendre konfliktusba keveredő Jack Bauer kalandjaival - de maradjunk abban, ha csak fele annyira élvezhető lesz a Tűzvonalban, mint a 24, már akkor jól járt a hazai produkcióval a magyar tévéző.