Kisfilmek fesztiválja: nem a méret a lényeg

Vágólapra másolva!
Gergely Zoltán Szupermosás című rövidfilmje kapta az első UPC-AXN Filmfesztivál fődíját; az elismeréseket pénteken osztották ki Budapesten. A jobbára kettő és hét perc közti, roppant alacsony költségvetésű, döntőbe került rövidfilmek közt akadt néhány eredeti gondolat, ahogy szemtelen nyúlás is.
Vágólapra másolva!

Az elsődíjas Gergely Zoltán fiatal író és rendező, tavaly fejezte be a Színház- és Filmművészeti Egyetem forgatókönyvíró szakát, jelenleg diplomamunkáján dolgozik, forgatókönyveket, reklámokat ír és rendez. Az alkotó jutalma tízezer eurós (mintegy 2,5 millió forintos) fődíj, valamint egy hollywoodi utazás a Sony stúdióiba. A Szupermosás központjában egy véres autó és két férfi áll: hibátlan arcjáték és folyamatos feszültség jellemzi, természetes dialógusok viszik a nézőt a gyors vég felé, ahol azonban megválaszolatlan kérdések maradnak.

A második helyezett Komjáti Ferenc Talált Film című alkotása lett (ezt is láttuk, nem vidám darab), míg Kreiner Tamás 15 perc hírnév című, jópofa, de igencsak kiszámítható csattanóval bíró kisfilmjéért a harmadik díjat vihette haza. A zsűri kiemelt elismerésben részesítette Tárnok Gábor Üzenetek című alkotását. A bíráló bizottság tagja Andy Vajna producer mellett Török Ferenc rendező (Moszkva tér, Szezon) és Pálfi György (Hukkle, Taxidermia) rendező volt.

"Nehéz menet volt a zsűrizés: rengeteg izgalmas ötlet, briliáns vizuális megoldás és persze nagyon váltakozó színvonalú pályamű érkezett. A rendezők formai kísérletező kedve és a producer történetközpontú gondolkodása közt a zsűriben is feszült némi ellentét, de a döntés végül is egyértelmű volt. Az a film nyert, amelyik legeredetibb módón, mégis hatásosan elkapott egy különös atmoszférát. A Szupermosás nem akart pár percben egy teljes játékfilmet elmesélni, viszont, amit vállalt azt hibátlanul teljesítette" - mondta Török Ferenc.

A tavasszal kiírt pályázatra bárki beküldhette digitális formátumban készített, 1-7 perc közötti kisfilmjét. A megmérettetés egyik célja az volt, hogy bebizonyosodjék, a digitális kamerák és vágóprogramok korában mindenkinek megvan a lehetősége arra, hogy filmben fejezze ki magát.