Minden idők 100 legjobb tévéműsora

Vágólapra másolva!
Egy százas lista jelent meg a Time magazinban, amely minden idők legjobb tévéműsorait tartalmazza, a kezdetektől 2006-ig. A gyűjtemény amerikai, így alig került fel rá európai produkció: nézzük, mit tartanak fantasztikus televíziós teljesítmények odaát, és gyűjtsük össze, hogy milyen alapvető, a kelet-európai létet determináló alkotások maradtak le róla a szerkesztő végzetes szórakozottsága miatt!
Vágólapra másolva!

A Time magazinban olvashattunk már olyan listát, amely minden idők száz legjobb mozifilmjét vagy éppen legjobb lemezeit tartalmazza - most megjelent a tévéműsorok százas listája is, amely rangsor nélkül, ábécérendben közli a produkciókat. A listát James Poniewozik állította össze, aki a Time egyetlen tévékritikusa, így sokkal nehezebb (vagy éppen könnyebb) dolga volt, mint a többi hasonló listánál, amely mindig két kritikus véleményét vette figyelembe.

Poniewozik listája tehát szubjektívnak mondható, a szerző viszont maga hívja fel a figyelmet arra, hogy nem csak a saját véleményét tükrözi - erre mi sem jobb bizonyíték, mint hogy több személyes kedvence is kimaradt a névsorból. A lista közlését hosszas közvélemény-kutatás előzte meg, és az újságíró több hasonló összeállítást átböngészett.

A listán régi, klasszikus darabok és újabb alkotások egyaránt megtalálhatók, Poniewozik csak az "egyéves szabályt" vette figyelembe az összeállításkor, amely kizárta az idén készült, még csak egy évadot megért sorozatokat. Hozzá kell tennünk, hogy mivel a szerző az Egyesült Államokban él, így jobbára csak amerikai és angol műsorok kaptak helyet az összeállításban.

Az amerikai televíziózás hőskorából felkerült többek között a sitcomok prototípusának tekinthető I Love Lucy, de olyan, ma már klasszikusnak számító sorozatok is, mint a Star Trek vagy a Dallas. A sorozatok mellett sok nagy múltú talkshow is megtalálható a listán, például a The Cosby Show vagy a The Ed Sullivan Show.

A tehetségkutató műsorok (kint reality) is jelen vannak a listán, így az American Idol is felkerült: ez leginkább az itthon látott Megasztár-ra hasonlít. Valóságshow-ból ott a Survivor, vagy a Music Television The Real World című realityje, ahogy komédiák is akadnak, így ott az elmaradhatatlan Jóbarátok, vagy az Egy rém rendes család, ahogy a Monty Python-t sem illett volna kihagyni.

Családi (vagy női) sorozatból a listán szerepel a Szívek szállodája, a Szex és New York, de rajfilmekből, animációs (vagy báb-) filmekből sincs hiány, ott a Simpson család, a South Park, a Szezám utca.

Drámai sorozatok is akadnak, persze a Sírhant művek nélkül nem lehet sem Top 100-as, sem Top 10-es lista, ahogy a Maffiózók nélkül is erős lenne annak a gyanúja, hogy egy dilettáns állította össze a kedvenceit. Persze itt a helye a Twin Peaks-nek, Az elnök emberei-nek, de feltűnik a többi közt az itthon a Duna tévé által megvásárolt a Drót, vagy a régi favorit, az X-akták. Nem találtuk ellenben a listán sem az Elit alakulat-ot, sem a Rómá-t: ezek minőségét, cselekményét, emberábrázolását, zenéjét (és így tovább) ugyan nem érheti kifogás, talán csak hosszuk (pontosabban rövidségük) miatt nem kerültek fel erre a Top 100-ra.

Számos olyan elem akad, mely itthon egyáltalán nem ismert, vagy csak annyira népszerű, mint a Fradi-sör az újpesti kiskocsmákban. Más kulturális hatások következménye, más tévés fejlődés eredménye ez, így a magyarok alighanem másképp állítanának össze egy ilyen listát.