Tévéből tanulta a trükköket a betörő

Vágólapra másolva!
Az USA-beli Kentucky államban rablásért elítéltek egy férfit, aki azt állítja, hogy a Discovery Channel egyik műsorából leste el a fogásokat.
Vágólapra másolva!

Öt rendbeli rablásért 12 év börtönre ítélték Michael W. Hobbsot, aki azt mondta a rendőrőknek, hogy egy tévéműsor segítségével lett belőle tolvaj. Egészen pontosan a Discovery Channel It Takes a Thief című produkciójáról van szó, amelyben két volt elítélt demonstrálja a háztulajdonosoknak, hogy milyen egyszerűen ki lehetne őket rabolni.

A sorozat nem csak a technikai részletekre tér ki, de arra vonatkozólag is "tanácsokat ad" a leendő bűnözőknek, hogy miként úszhatják meg a gyanúsításokat. Hobbs ezeket a trükköket is mind alkalmazta, visszatért a tett helyszínére, és valamilyen módon beszélgetést kezdeményezett a háziakkal, továbbá az általa elrabolt cuccokat mindig egyből továbbadta, nem tartott meg semmilyen terhelő bizonyítékot.

Ahogy az a bírósági ítéletből kiderül, Hobbsnak végül nem sikerült elkerülnie a börtönt, de mint mondta, eddigi sikereit is mind annak köszönhette, amit az It Takes a Thief-ből eltanult. A műsornak természetesen ezzel épp ellentétes a célja, hiszen alapvetően arra szeretné felhívni a háztulajdonosok figyelmét, hogy jobban vigyázzanak értékeikre, és ennek érdekében biztonsági tippeket is ad nekik.

A televízióban látottak utánzása egyébként ennél súlyosabb következményekkel is járhat: Szaddám Huszein kivégzése után például valószínűleg ily módon akasztotta fel magát egy amerikai gyerek. Pankrációshow is okozott már halált: egy kilencéves kisfiú a barátaival utánozta a tévében látott mozdulatokat, és az egyik fogás halálosnak bizonyult.