Vágólapra másolva!
Európa nagy közszolgálati televízióinak produkcióit tűzi műsorára szeptember 22-én és 23-án az MTV. A tematikus hétvégi kínálatban rengeteg műfajjal szerepelnek a kontinens köztévéi.
Vágólapra másolva!

BBC, RAI, France TV, ZDF és RDF - csak néhány azok közül a hazánkban is fogható európai közszolgálati adók közül, amelyek a Magyar Televízióhoz hasonló műsorszolgáltatásukkal, programszerkesztési elveikkel, és nem utolsósorban saját gyártású filmjeikkel, sorozataikkal kívánnak értéket közvetíteni.

Az MTV rendszeresen mutat be európai köztévéktől vásárolt programokat: gyermekműsorokat és természetfilmeket a BBC-től, családi mozikat és dokumentumfilmeket a ZDF-től, illetve vígjátékokat, ismeretterjesztő sorozatokat és történelmi filmeket francia, olasz, spanyol és holland csatornák kínálatából. Közülük többet (mint a Bolygónk, a Föld vagy az Elisa di Rivombrosa) jelenleg is láthatnak a nézők. Az Európai Televíziók Hétvégéje mégis más lesz, mint a többi ilyen alkalom, az MTV ugyanis ekkor mutatja be friss válogatása legjavát.

A délelőtti műsorsávban a gyerekeknek kedvez az m1, főként kalandfilmekkel (A varázsló háza, szombat, 9.20) és ismeretterjesztő műsorokkal (Az én hazám, vasárnap, 8.55). A kínálatban szerepel kicsiknek szóló természetfilm is, az újszülött állatcsemetéket bemutató BBC-film, az Első lépések (vasárnap, 09.15, 18.00).

A délutáni műsorsáv a dokumentumfilmeké és a könnyed mozizásé: szombaton 11.25-től A sivatag hercegé-t, Antoine de Saint-Exupéryt kísérhetik el szaharai repülőútján, majd 12.10-től francia ismeretterjesztő film kalauzolja a nézőket Velencébe, a süllyedő városba. Találunk vígjátékot is a kínálatban: A balga dáma (szombat, 13.05) egy kedvelt spanyol komédia filmváltozata, az Apa és a szerelem pedig egy könnyed német családi film (vasárnap, 14.35).

Esténként újabb filmcsemegékkel várja nézőit az m1: szombaton, 20.15-től a Pompei tragédiáját megelevenítő olasz történelmi filmmel, majd az Aki szeret engem, vonatra száll című francia mozival egy festőről, aki még életében megrendezte a saját temetését. Vasárnap, a Bolygónk, a Föld után egy punkzenész csap fel karmesternek A tarajos karnagy-ban (22.05).

Az MTV a tematikus hétvége mellett másképp is nyit Európa felé: egy szeptember 14-i nagyköveti találkozón azt is bejelentette, hogy az 55 európai, észak-afrikai és távol-keleti ország közszolgálati adóit tömörítő Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (European Broadcasting Union, EBU) jövő évi közgyűlését - a szövetség történetében először - Budapesten rendezi meg.