65 millió dollár egyetlen poénért

Vágólapra másolva!
Egy kevéssé ismert komikus azzal gyanúsítja Stephen Colbertet, hogy ellopta az egyik viccét - a poénrablás miatt 65 millió dollárt követel kollégájától. 
Vágólapra másolva!

Az Emmy-díjas komikust, Stephen Colbertet a magyar közönség jórészt az M0-s híd elnevezése körüli hercehurcából ismerheti: amikor ugyanis a nemzetközi sajtó is beszámolt arról, hogy a magyarok közül sokan Chuck Norris-hídnak akarják elnevezni az új építményt, Colbert versenyt indított, hogy a névadási szavazáson megelőzze az akcióhőst.

Az amerikai komikus - a The Colbert Report című műsorában indított kampánya segítségével - végül a szavazás második fordulóját is megnyerte, de Simonyi András amerikai nagykövetünk lehűtötte a lelkesedését azzal, hogy kifejtette neki, két dolog szükséges ahhoz, hogy valóban róla nevezzék el a hidat: egyrészt folyékonyan kell tudnia magyarul, másrészt pedig halottnak kell lennie.

Colbert a névért folytatott harc során leseggfejezte a versenyben szintén részt vevő Zrínyi Miklóst, nem kis felháborodást keltve ezzel a magyarok körében. A komikus azonban saját nemzetének politikusait sem kíméli, így a republikánus párt elnökjelöltjeit például a Star Trek-ből ismert klingonokhoz hasonlította szeptember 11-i műsorában.

A gond csak az, hogy a poén valószínűleg nem eredeti, hiszen szeptember 7-én már elhangzott az Air America rádió Young Turks című adásában. Az esetre az ominózus műsor egyik vezetője, a poént kitaláló Cenk Uygur hívta fel a nagyközönség figyelmét - a Colbertnál jóval kevésbé ismert komikus pert is indít kollégája ellen, melyben nem kevesebb, mint 65 millió dollárt (vagyis majd 12 milliárd forintnak megfelelő összeget) követel Colberttől.

Uygur azért mer ilyen sok pénzt követelni, mert, mint elmondta, olvasott egy esetről, amikor valaki egy tisztitót perelt be ugyanekkora összegre - pusztán amiatt, hogy a patyolatban elvesztették egy nadrágját. A kirívóan magas összeget természetesen nem kapta meg a felperes, de a komikus azt állítja, hogy az ő vicce lényegesen többet ér, mint egy nadrág.

"Nézzék, Colbert a megélhetésemmel szórakozik. Ebből tenném az ételt a gyerekeim elé - már ha lennének gyerekeim" - nyilatkozta Uygur az esetről, és egyúttal figyelmeztette Colbertet, valamint a műsorát adó Comedy Centralt, hogy mindenképp szerezzenek egy jó ügyvédet.