Folytatódik a tévés gyermekmunka

Vágólapra másolva!
Készül a gyermekek foglalkoztatásával vádolt Kid Nation második része: a válogatókra már több mint kétezer gyerek jelentkezett. 
Vágólapra másolva!

Úgy tűnik, nincs sok hatása a jogilag is érvényesíthető vádaknak és a szülők haragjának: a gyerekekkel dolgozó reality, a Kid Nation még csak második epizódjánál tart, de a készítők már a második évadon dolgoznak. A CBS közlése szerint már megkezdték a castingot, amire addig több mint kétezer gyerek jelentkezett - akiknek szülei mind beleegyezésüket kellett, hogy adják, mivel a játékosok 8 és 15 év közöttiek.

Hogy mindenki értse, miről van szó: a CBS egy Survivor-höz hasonló műsort indított, csak éppen gyerekekkel: a Kid Nation alapötlete szerint negyven, az említett korosztályba sorolható gyereket leraktak egy szellemvárosban, ahol a lurkóknak aztán maguktól kellett egy működő társadalmi rendszert kiépíteniük.

A tévétársaságot a műsorban részt vevő egyik gyerek szülei bepanaszolták a hatóságoknak, mert szerintük a producerek túl keményen bántak a gyerekekkel - állítólag nem volt ritka, hogy a kölykök napi 14 órát tevékenykedtek a városban, és többen meg is sérültek: egy gyerek főzés közben megégette az arcát, négyen pedig véletlenül öblítőt ittak.

A hatóságok megkezdték (volna) a felderítést az ügyben, de a producerek egyszerűen lezárták a tábort a helyszínre érkező nyomozó előtt, a CBS stábja pedig gyorsan befejezte a forgatást, még mielőtt Új-Mexikó állam - az eset kapcsán - új törvényt hozott volna a tévés produkciókhoz kapcsolódó gyermekmunkáról.

A CBS máig állítja, hogy semmilyen törvényt nem szegett meg a forgatás alatt, a műsor pedig annak rendje s módja szerint elindult szeptember 19-én. A bemutatót nagy felháborodás kísérte, hisz a nézők többsége igazolva látta a gyermekmunka vádját, és sok helyütt megjelent, hogy a "tábor" komoly lelki sérüléseket okozhat a gyerekeknek - ezt az álláspontot többek között az Amerikai Gyerekgyógyászok Szövetsége is támogatja.

Vannak azonban szülők, akik úgy nyilatkoztak, "csodálatos dolgot tettek" a gyerekükkel, amikor benevezték őt a műsorba - mellesleg kaptak ötezer dollárt is a producerektől.