Két elődöntő lesz az Eurovíziós Dalfesztiválon

Vágólapra másolva!
A kelet-európai dominanciát kifogásoló kritikák miatt az Eurovíziós Dalverseny szervezői úgy döntöttek, hogy a 2008-as belgrádi versenyen már két elődöntőt rendeznek.
Vágólapra másolva!

Jövőre már két elődöntő lesz a zeneileg kifogásolható színvonalú, de a nézők millióinak mégis szórakozást nyújtó Eurovíziós Dalfesztiválon: a szabályváltozást az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) televíziós bizottságának Veronában megtartott ötvenedik találkozóján határozták el.

Csupán Szerbia, azaz a vendéglátó ország, valamint Franciaország, Németország, Spanyolország és Nagy-Britannia versenyzői jutnak automatikusan a döntőbe, a többi részvevő a két elődöntő valamelyikében kell hogy megmérkőzzön a továbbjutásért. Az elődöntők menetének kidolgozása még folyamatban van, ám a részletek még idén kiderülnek - ígérték az illetékesek.

"Figyelmesen meghallgattuk a testület tagjait, a rajongókat, és figyelembe vettük a sajtóban megjelent kritikákat. Számos forgatókönyvet elvetve úgy döntöttünk, hogy már 2008-ban bevezetünk egy második elődöntőt. Ez igazságosabbá teszi a versenyt, érdekesebbé a döntőt, és produkciós szempontból is ez a legrugalmasabb megoldás" - közölték az EBU részéről.

A két elődöntő lehetősége és a pontozási rendszer igazságosabbá tétele már a szervezők májusi helsinki tanácskozásán is felmerült, ám akkor még 2009-re időzítették a változtatást. A volt jugoszláv tagköztársaságokból és a korábbi Szovjetunió tagországaiból érkezett énekesek, együttesek feltűnően jól szerepeltek idén, és ez váltotta ki a változtatást eredményező vitákat.