Vágólapra másolva!
Susan egyik - nem is vicces, inkább semmilyen - beszólása miatt már protestáltak a Fülöp-szigetiek, de most perre is készülnek, írja a 2snaps.tv.
Vágólapra másolva!

Mint korábban megírtuk, az új évad első epizódjában Susan Mayer - akit Teri Hatcher alakít - orvoshoz megy és a vizsgálat előtt elkéri a doktor diplomáját. "Szeretnék megbizonyosodni afelől, hogy nem valami Fülöp-szigeteki iskolában szerezte a tudását" - indokolja kívánságát.

A mondatból aztán komoly botrány kerekedett, felháborodott nézők tiltakozó petíciót tettek közzé az interneten, 130 ezren adták a nevüket az íráshoz pár nap alatt. Mary Jo Bernardo Los Angeles-i konzul panaszlevelet küldött az ABC tévécsatornának. Hangsúlyozta, hogy a Fülöp-szigeteken kiképzett orvosok és ápolók diplomáját automatikusan elismerik az Egyesült Államokban. Még maga Gloria Arroyo, a délkelet-ázsiai ország elnöke is kifejezte nemtetszését egy államtitkár útján, aki rasszista sértegetésnek nevezte a kifogásolt szövegrészt.

A sorozat készítői bocsánatkérő nyilatkozatot tettek közzé, miszerint nem volt szándékukban megkérdőjelezni a Fülöp-szigeteki orvosok szakértelmét és integritását. "A sorozat producerei és az ABC stúdió bocsánatot kérnek bármilyen sértésért, amelyet ez a rövid részlet okozhatott" - áll az ABS-CBN Fülöp-szigeteki tévécsatornának eljuttatott hivatalos állásfoglalásban, amelyet azonnal le is közölt az adó.

Itt a borzalmas jelenet:

http://www.youtube.com/v/mKsIeclUATY


Most egy USA-ban működő, Fülöp-szigetekieket összefogó szervezet viszont perre készül, és nem kevesebb, mint 500 millió dollárt (bő 88 milliárd forintot) követel Susan szerencsétlen mondatáért, ami innen nézve még csak nem is tűnik viccesnek, azaz gond nélkül kihagyható lett volna. Az amerikai filippínók ügyvédje nyilatkozatában kiemelte, hogy ez egyfajta üzenet a gyártóknak és a tévécsatornáknak: ha sértegetnek más országokat, akkor ilyen válaszcsapással kell szembenézniük.