Stephen Colbert indulhat a választásokon

Vágólapra másolva!
Az M0-s híd elnevezése kapcsán nálunk is jól ismert komikus, Stephen Colbert most az amerikai szenátusba szeretne bekerülni.
Vágólapra másolva!

Stephen Colbert annak idején az M0-s híd elnevezése körüli hercehurcából lett ismert a magyar közönség számára: amikor ugyanis a nemzetközi sajtó is beszámolt arról, hogy a magyarok közül sokan Chuck Norris-hídnak akarják elnevezni az új építményt, Colbert versenyt indított, hogy a névadási szavazáson megelőzze az akcióhőst.

Az amerikai komikus - a The Colbert Report című műsorában indított kampánya segítségével - végül a szavazás második fordulóját is megnyerte, de Simonyi András amerikai nagykövetünk lehűtötte a lelkesedését azzal, hogy kifejtette neki, két dolog szükséges ahhoz, hogy valóban róla nevezzék el a hidat: egyrészt folyékonyan kell tudnia magyarul, másrészt pedig halottnak kell lennie.

Ahhoz azonban nem kötődnek ilyen feltételek, hogy valaki szenátor, vagy ne adj isten, elnök legyen. Colbert egy show-ban így bejelentette az őt vendégül látó Larry Kingnek, hogy szülőállama, Dél-Karolina színeiben indul a jövő évi választásokon - ráadásul mindkét párt képviseletében, mondván, ő nem akar korlátot állítani a szavazók elé. A komikus civilben egyébként demokrata, de műsorában megveszekedett republikánust játszik.

Colbert ezután saját show-jában is beszélt tervéről: kifejtette "komoly" programját is, melynek középpontjában a baracktermelés növelése áll - szerinte ugyanis jogtalanul nevezik Georgiát barackállamnak, a cím igazából Dél-Karolinát illetné. A komikus még kifejtette, hogy a politika miatt nem tervezi otthagyni a tévét, mert anyagilag nem érné meg.

Nem tudni, hogy Colbert mennyire gondolta komolyan a dolgot, mindenesetre a szakértők szerint nem lenne túl sok esélye, ha valóban indulna a választásokon - bár kétségtelen, hogy jelentős médiatámogatás áll mögötte.