Barátok közt: nagy meglepetés

Vágólapra másolva!
Az ötven alatti felnőtteknél, azaz célcsoportjában régóta első az RTL Klub, de múlt héten a teljes lakosságnál is visszavette a vezetést a TV2-től. Ennél meghökkentőbb esemény is történt, mivel nem a Rózsa presszóban lebzselő Berényiék végeztek az első helyen: a fiataloknál az Adam Sandlerrel és Winona Ryderrel felálló A kismenő letolta a dobogó tetejéről Magdi anyust és Vili bácsit.
Vágólapra másolva!

Egyetlen műsor akad az elmúlt héten, amely átvitte a kétmilliós nézettséget: csütörtökön a Barátok közt újabb epizódját 2 millió 191 ezer tévéző látta (és további három estén is kétmillió fölött zárt). A legkedveltebb filmet is az RTL Klub szállította, ez volt A kismenő című amerikai vígjáték, melyen 1,93 millió honfitársunk kuncogott. Szappanoperával bukkant fel az élmezőnyben a TV2 is, mivel 1,77 millióan figyelték a Jóban Rosszban-t, szintén csütörtökön. A legnézettebb hírműsort a TV2 állította elő, a Tények egy tradicionálisan erős sávban, vasárnap este 1,65 millió magyart informált. Ettől csak hajszállal maradt le az RTL Klub Híradó-ja, szintén ugyanazon az estén: csak ötezerrel kevesebb nézőt mért az AGB Nielsen, ami voltaképp döntetlent jelent, a hibahatár miatt.

Szerették még a tévézők a Magellán című műsort, a Forma 1-et bő másfélmillió tévéző követte, és hasonló nézettséggel futottak a magazinműsorok, mint az Aktív, a Fókusz vagy a Napló. Külföldi sorozatok közt a Miami helyszínelők a király, az RTL-ről, jóllehet, ezek ismétlések, futottak már a Viasaton.

Az m1 esetében nagy kérdés volt, hogy Gundel Takács Gábor új vetélkedője (bővebb írás róla itt) javít-e a Híradó eredményén, azaz jobb felhozó műsorszámnak bizonyul-e, mint a Bűvölet című olasz sorozat volt. No, a hírműsor ugyan gyengébb heti csúcsnézettséget ért el, mint egy héttel korábban, de a 870 ezres adat így is elég arra, hogy az MTV egyes csatornájának legnézettebb műsora legyen. 800 ezer fölött zárt még az Önök kérték, a Kékfény és a Tűzvonalban.

18-49

A kereskedelmi célcsoportban hengerelt az RTL, miközben az ötven alattiak kedvencei közt ezúttal sincs MTV-s műsor a Top 30-ban. A Kismenő-vel aratott az RTL, a fiatal tévézők fele ezt nézte vasárnap este. Jellemző, hogy még a Barátok közt-et is letaszította a dobogó legfelső fokáról. Célcsoportban nagyon erős az RTL-es Híradó, a Forma-1, a Miami helyszínelők, a Vészhelyzet, a Fókusz, a Gálvölgyi show. A TV2 részsikereket ért el: a kórházas szappanoperát tudhatja a tizedik helyen, a keddi Aktív is jól ment, ugyanakkor erősen csökkent célcsoportban a nézettség A nagy fogyás alatt. Frei bármilyen témához nyúl, gyengébb eredményt szállít, mint Doktor House, a Favorit pedig nem nagyon tud 20 százalék fölé kerülni, és ez este kilenc óra tájban erősen rontja a TV2 esti átlagát.

Ha már átlagok: 26,4 százalékkal nyert az RTL Klub, míg a TV2 23,9, az m1 pedig 12,6 százalékot jegyzett a múlt héten, teljes lakosságnál. A 18 és 49 éves kor közti nézőknél nem volt pardon, egész napot nézve hét százalékkal nyert az RTL, amit főműsoridőben feltornázott 11,5 százalékra.