Vágólapra másolva!
Olvasóink legnagyobb része szerint nem gond, hogy a Music TV is MTV-nek rövidíti nevét, ez nem téveszti meg a nézőt. Ha választani kellene, akkor a magyar tévéző mégiscsak a Magyar Televíziónak adna igazat.
Vágólapra másolva!

Mint korábban megírtuk, a Magyar Televízió álláspontja szerint az azonos névhasználat olyan helyzetet idéz elő, ami a fogyasztók megtévesztésére ad okot azzal, hogy valótlanul összefüggést teremt a két teljesen különálló társaság, illetve a különböző tévécsatornák között. Az ellentmondásra a köztévé először a kereskedelmi adó indulása előtt, személyes egyeztetés során hívta fel a Music Television vezetőinek figyelmét, de megegyezés nem született, így idén október 16-án keresettel fordult a bírásághoz, hogy egyedül használhassa az MTV-rövidítést.

A rendszeres kísérleti televízióadás Magyarországon 1954-ben kezdődött, 1955-ben pedig a Magyar Rádióban létrejött a Televíziós Osztály. Egy évre rá megtörtént az első élő külső sugárzás. Hivatalosan a Magyar Televízió 1957. május 1-jével kezdte meg működését, amikor a május 1-jei ünnepségekről sugározott műsort.

A Music TV természetesen fiatalabb, 1981 augusztus 1-jén kezdte működését New Yorkban, eredetileg azért, hogy zenei klipeket sugározzon. MTV-ként világszerte ismert, popkulturális jelentősége óriási, a klipekkel, újítónak számító reality show-ival meghatározta és meghatározza fiatalok millióinak zenei ízlését, tévézési szokásait, a fogyasztási trendeket.

Olvasóink egy hét alatt bő 13 ezer voksot adtak le, nem mintha véleményük igazán fontos lenne egy ilyen per esetén. A legtöbben (5023 szavazó, 38,5 százalék) vállat vontak, és közölték, hogy felőlük akár két MTV is lehet egymás mellett: akinek van némi esze, azt nem téveszti meg a rövidített név azonossága. 22,9 százalék ellenben úgy látja, hogy a Magyar Televízió az MTV, és kész, nincs is értelme erről vitát nyitni.

Az ellentábor kisebb, mivel a válaszadók 9,2 százaléka gondolja azt, hogy a Music TV régóta ismert, befutott márka, több kontinensen az MTV rövidítés olvastán rájuk - és nem az m1-re és m2-re - asszociálnak a tévézők, így a frissen magyarossá vált zenetévét illeti meg a rövidítés használati joga. 284 olvasónk (2,2 százalék) óhaja annyi, hogy ne legyen egy MTV sem (ennek a megoldásnak aligha örül a két tévé), ugyanakkor sokkal masszívabb tábor aggódik a Mongolia TV miatt: valahol őket is megilleti az MTV-név.