Vágólapra másolva!
A stúdiók kezdenek magukhoz térni az írósztrájk okozta sokkból, és megtették az első ellenlépéseket.
Vágólapra másolva!

A Writers Guild of America, vagyis az Amerikai Írók Céhe sztrájkjához szimpatizánsként már a színészszakszervezet is csatlakozott, a produkciós cégek pedig a megegyezés helyett inkább azon törik a fejüket, hogy miként lehetne kihúzni a sztrájkidőszakot.

Két nagy tévés cég, a többek között a Helyszínelők-et is gyártó CBS Paramount és a 20th Century Fox (amely például A szökés-ért felelős) levélben szólította fel a show-kat kézben tartó író-producereket, hogy produceri és a műsorokkal kapcsolatos egyéb (nem írói) feladataikat a sztrájk idején is lássák el.

A producerek közül azonban sokan nem jelentkeztek munkára (így fizetést sem kapnak erre az időre), mondván, hogy az írók nélkül nem tudnak haladni más munkálatokkal sem. Ez, tegyük hozzá, nem teljesen igaz, hisz az olykor executive producerként is működő showrunner feladatai között van például a már elkészült hang- és képanyagok átnézése, korrekciója is.

Néhány show-nál a nem író producerek folytatják a munkát, de vannak olyan produkciók is (például A hivatal vagy a Charlie Sheen nevével fémjelzett Two and a Half Men), ahol teljesen leálltak a munkálatok. A sztrájknak a 24 januári bemutatója már áldozatul esett - a Született feleségek decemberig tart ki, a Lost elkészült nyolc epizódját pedig le tudják vetíteni februárban.

A tárgyalásokba már Kalifornia kormányzója, Arnold Schwarzenegger is beszállt: amolyan békítő szerepet lát el, hisz szeretné, ha a hatalmas pénzkieséssel járó sztrájk mihamarabb véget érne. Közben a stúdiók más módszereken is gondolkodnak a sztrájk átvészelésére, tervbe vették például külföldi, az amerikai céhhez tehát nem kötődő írók alkalmazását is.