Per indult a Kaliforgia ellen

Vágólapra másolva!
Nem egy felbőszült keresztény szervezet, hanem a Red Hot Chili Peppers zenekar perelte be az eredetileg Californication címen futó Kaliforgia alkotóit.
Vágólapra másolva!

A Red Hot Chili Peppers hétfőn nyújtott be keresetet a Kaliforgia alkotói ellen: az együttesnek nem a botrányos sorozat tartalmával, hanem csupán a címével van problémája, 1999-es albuma ugyanis szintén a Californication címet viseli.

Az ötletes cím a "California" és a "fornication" szavak összevonásával jött létre, melyek közül az utóbbi "paráználkodás"-t, "fajtalankodás"-t jelent. Az így keletkezett szó jól kifejezi tehát a sorozat jellegét (melyben minden epizódra jut pár szexjelenet), csak épp az a baj, hogy nem a film készítői találták ki.

A RHCP gyakorlatilag plágium vádjával fordult a bírósághoz, mert mint mondta, a Californication cím "vele járóan egyedi, híres, és a fogyasztó rögtön a RHCP-re asszociál róla". Az együttes énekese, Anthony Kiedis hozzátette, hogy a cím az ő CD-jükhöz, dalukhoz és videóklipjükhöz tartozik, és "nem helyes, ha egy tévéshow csak úgy ellopja".

A vádirat megemlíti, hogy a filmben egy lopott figura is szerepel: a Duchovny által alakított író ugyanis az együttes több számában is megjelenő alak után nevezi el Dani Californiának ügynöke és barátja, Charlie titkárnőjét.

A vád név szerint egyébként a sorozat ötletgazdáját és producerét, Tom Kapinost illeti, de a két gyártó céget, a Twilight Time Filmset és az Aggressive Mediocrityt is felelősségre vonhatják.

Kapinos a váddal kapcsolatban egyelőre nem nyilatkozott, de még júliusban, egy tévés konferencián elmondta, hogy a címet egy hetvenes évekbeli matricáról szedte: Oregon lakosai ugyanis a "Don't Californicate Oregon!" szlogennel tiltakoztak az akkortájt államukba beözönlő kaliforniaiak ellen.