A Pókerarc helyett jön a Széf

Vágólapra másolva!
Mivel a magas nézettség a csatornát is meglepte, a közeljövőben visszatérhet még a Pókerarc, de a hathetes turnus lejárt, most új vetélkedővel rukkol elő az RTL Klub. Belestünk az egyik forgatásra.
Vágólapra másolva!

Ha csak nagyon haloványan emlékezik a kvízjátékos arra, hogy a sötét hadúr, Darth Vader, mely városban vágja le fia kezét csuklóból, akkor nem feltétlenül kezd hosszú monológba, pláne nem akarja görcsösen meggyőzni társát a tippje igazságáról. Ha nem tudja megkülönbözetni az Intelsat 801-es műsorszóró műholdat a Halálcsillagtól, ha nem látja a különbséget a forró, sivatagos Tatuin és a Dagobah-rendszer elmocsarasodott, dzsungelszerű bolygója közt, és soha nem hallott Bespinről, a felhővárosról (ami a jó válasz), akkor jobb, ha csendben marad, és nagy szemekkel néz. Az új vetélkedőben pont a mérhetetlen nagy zagyvaságokat összehordó milliomos-jelöltek jelenthetnek szórakozási formát, hacsak nem kap agyvérzést a választ tudó tévéfogyasztó.

A pókerarcok ideje - pár hónapra - lejárt, jönnek a tanakodó-civakodó párosok: A széf címmel indít új vetélkedőt az RTL Klub, méghozzá a nézettségi sikert hozó Pókerarc helyén. A műsor már idén képernyőre kerül, nagy tempóban készülnek az adások, mi meg bekukkantottunk egy forgatásra.

Ezúttal nem magányos szigetemberek vetélkednek, mint ahogy ezt tucatnyi kvíz esetében megszokhattuk, hanem párosok: apa és fia, férj és feleség, nagyi és kisunoka van a küzdőtéren. A magyarázat logikusnak látszik: ha valaki egymagában izzad a reflektorok, kamerák közt, kevésbé képes kimutatni emócióit, de amennyiben mellette áll a bátyó, unokahúg vagy a fater, akkor sokkal jobban lehet örülni, csimpaszkodni a nyakba, víg szökkenések közepette viháncolni. A társ biztonságot ad, és amellett, hogy az érzelmek szabad utat kapnak, figyelemreméltó párbeszédek zajlanak a felek közt: már pár mondat után kiderül, ki a domináns fél, ki hogy érvel (a legrosszabb az, aki zagyvaságot hord össze, de tájékozatlanságát agresszivitással keveri, azaz egyre hangosabban löki a sületlenséget), ki mennyire jártas egyes területeken.

Egy kérdés hangzik el a műsorvezető, Sebestyén Balázs szájából, erre egy lehetséges válasz villan fel. Az angol eredeti licenc Take it, or leave it címmel megy, azaz a páros eldöntheti, hogy elfogadja-e a választ, vagy inkább a másik, egyelőre láthatatlan, ismeretlen opcióra voksol. A kettőből egy biztos jó, de ha nemet mond a duó az elsőre, akkor ez azt jelenti, hogy a másodikat fogadta el - anélkül, hogy tudta volna, mi az.

A kérdések persze változatosak: ki volt Jennifer Aniston keresztapja? Miért nem lehet máshol kiállítani Az utolsó vacsorát? Milyen különleges bizonyíték tisztázta az eretnekség vádja alól Balassi Bálintot? Mely óceán mélyén vannak a Titanic roncsai? Mely mozifilmben kapott először főszerepet Gálvölgyi?

A játékszabály szerint a páros megadja a választ (az A-t, vagy az ismeretlen B-t), és amennyiben helyes, mezőt választhat a felbukkanó képernyőről. Itt elnyerhető összegek lapulnak, pár ezer és több millió közti summák. Ha elsőre elégedetlenek az összeggel, megnézhetik a második, általuk kiválasztott mezőt is, hátha ott több pénzre lelnek. Van veszély is a dologban, mert két helyen "bomba" lapul, ha erre tenyerelnek rá véletlenül, akkor a válaszadás joga átszáll a másik párosra. Hasonlóan a rivális duó kapja a következő kérdést, ha az előzőt elhibázta a kezdő páros. A döntőbe az kerül, aki a tizediket válaszolja meg helyesen, ez a duó viszi magával az addig összegyűjtött pénzt - a végjátékról pedig bővebben majd a képernyőt nézve értesül a néző. Elöljáróban annyit, hogy könnyen előfordulhat, hogy ötmillióval, vagy épp üres zsebbel térnek haza a versenyzők. Némi tájékozottság és sok szerencse kell - a játék ott van a Legyen ön is milliomos egyszerű rendszere és az Áll az alku véletlenszerűsége, játékos bohósága közt.

Ki volt Flipper Öcsi?

Fontos, hogy - mivel televíziós műfajról van szó - nem elég csak tűnődő, feszengő, ajkukat harapdáló, vakarózó embereket mutatni, nem árt, ha van kép is, ami a kérdéshez kapcsolódik. Minden esetben van illusztráció, ez néha közelebb visz a válaszhoz, néha pont elterel, de vizuálisan mégiscsak kell ilyen elem a játékba. Az igazi műsort azonban nem a valóban profin műsort vezető, minimálisat bakizó, és be-beszóló Balázs adja, hanem a párok, az ő csevegésük, morfondírozásuk viheti előre a vetélkedőt.

Forrás: [origo]

Mi egy nagypapa és unoka, illetve egy egykorú vegyespáros (nem ők vannak a képen) küzdelmét figyeltük meg. A női versenyző hangos volt, nagydumás, és persze gyakran rossz ösvényen indult el, hosszú monológokat nyomott le párjának, aki szelíden hallgatta határozott, energikus párja szövegét. Ilyenkor derül ki, hogy ki hordja otthon a nadrágot, kinek milyen a meggyőzőképessége, ki miképp érvel, és mennyire felszínes ismeretei vannak pár témakörben. A kérdések összeállítói arra ügyeltek, hogy olyanok legyenek, amikről az ember már hallott, de mégse legyen biztos a dolgában.

Itt nem feltétlenül a szellem óriásai vetélkednek, nem kvízekben edződött, többdiplomás, nagy lexikális tudású tanszékvezetők lesznek képernyőn, inkább egyszerű emberek. Néha viszont pont a bulváros (hogy azt ne mondjuk, teljesen haszontalan) ismeretek jelentenek előnyt, mert egy harmincas taxisofőr vagy egy nyolcvanas években szocializálódott böllér valószínűleg előbb böki ki Flipper Öcsi valódi nevét, mint egy idős bölcsészprofesszor.