Károly gazda legjobb percei

Vágólapra másolva!
Fűtött városi szobánkból, számítógépünk elől kiránduljunk egyet a nagy magyar ugaron, ruccanjunk le Zalába, hol a föld embere, Károly gazda disznóhúsból krumpligulyást főz, hol víg nótaszó hallik a szőlőből, de csak azután, hogy körülbelül félmillió mohó seregélyt kellett elűzni onnan. A filmekből azt is megtudhatjuk, hogyan kell szakszerűen kiemelni egy óriásira nőtt répát a földből, de azt is, miképp arcoskodtak a fekete mercikkel érkezett vállalkozók, akik pár forintért akartak állatokat venni, mázsaszám.
Vágólapra másolva!

Károly gazda falun született, ott is nőtt fel, ott élt egész életében. 120 hektáron gazdálkodik, azaz nem csak egy kis veteményeskertre felügyel. 1100 tő szőlője van, nagy gyümölcsösei és nagy dumája, igazi szókimondó, falusi ember, aki akkor sem költözne a városba, ha tízszobás lakással csábítaná bárki. Kiránduljunk hát vidékre, úgy, hogy ne legyen saras a cipőnk, nézzünk igazi, falusi életképeket!

"Olyan kemény dumája van az öcsémnek, hogy meg lehet benne támaszkodni" - magyarázza, miközben megjelennek a tepertős pogácsák a szőlőben, és könnyen le-lecsúszik pár pohár jófajta bor.


"Kérlek szépen, gázágyú, kérlek szépen, vadriasztó, lényegében" - a lelkes Károly gazda sztorikkal meghintve, árakat pontosan felidézve meséli el gyilkos harcát, melyet félmillió seregéllyel vívott.


"Tejfölös répaleves, füstölt sonkával" - hangzik az ígéretes opció, miközben Károly szakszerű, óvatos mozdulatokkal kiemel az anyaföldből két akkora répát, melyekkel ölni is lehetne.


"Egy ilyen pökhendiforma, pocakos ürge begyün" - meséli a gazda a kilencvenes évek elejének zavaros időszakát, a vadkapitalizmust, s bemutatja az őt meglátogató rafinált, mercikkel érkező vállalkozókat.


"A sógorom délelőtt az nem issza meg a szeszt soha. Ő nagyon mértéktartó ember, de az öcsém... az megissza. Hadd igyanak, ha egyszer dolgoznak!" - ismerteti a helyi borfogyasztási szokásokat, miközben vígan csilingelnek a poharak.


A gazda egyre indulatosabban politizál, egyre jobban felzúzza magát, ha a takarmány és a sertés felvásárlási árára gondol. Rémisztő víziója már egy olyan nyomasztó világba kalauzol el minket, hol már nem is él malac, és ha disznót akarunk látni, állatkertbe kell mennünk.


Hogy ki is Károly gazda? Mit akar az élettől, mekkora birodalma van, és mit gondol a városi létről? Innen kiderül:


És akinek még nem volt elég (ami könnyedén elképzelhető), tehet még virtuális sétát a tyúkól, a disznóól környékén, a kukoricás mellett. Számos videóanyagot talál az, ki ide kattint!