Veszélyben a díjátadó gálák

Vágólapra másolva!
A sztrájkoló írók a díjátadó gálákra is nemet mondtak, így elképzelhető, hogy a Golden Globe- vagy az Oscar-átadáson egyetlen használható viccet sem hallunk majd.
Vágólapra másolva!

Összeült a Writers Guild of America (vagyis az Amerikai Írók Céhe) vezetősége, hogy tárgyaljanak egy belső megállapodásról, amely lehetővé tette volna, hogy az írók a közelgő díjátadó gálák, a Golden Globe és az Oscar idejére felfüggesszék a sztrájkot. Az AP hírügynökséget arról tájékoztatta egy résztvevő, hogy a tárgyalás nem járt eredménnyel.

Az írók és a stúdiók közötti megbeszélések december elejei kudarcba fulladása után mindkét fél bekeményített, az írók most emiatt utasíthatták el a külön megállapodást. A stúdiók helyzetét nehezíti, hogy a Színészek Céhe is az írók mellé állt, hisz jövőre náluk is esedékes lesz a szerződések megújítása - márpedig valószínűleg több engedményt tudnak majd kicsikarni, ha az írók most sikerrel járnak.

A január 13-ra tervezett Golden Globe-díjátadóval kapcsolatban, a díjra nevezettek közül többen is úgy nyilatkoztak, szívesen részt vennének az ünnepségen, de nem olyan áron, hogy a sztrájk eredménytelenül végződjön.

A február 24-én esedékes Oscar-gála házigazdája, Jon Stewart eddig még nem nyilatkozott arról, hogy írók nélkül vállalja-e a szereplést. Mindenesetre tagja az Írók Céhének, és tartja is magát a sztrájkhoz: a munkaszünet kezdete óta saját műsorának, a The Daily Show-nak csak ismétlései futnak.

Az Írók Céhe saját díját eközben menetrend szerint kiosztják február 9-én, a vezetőség ugyanis ígéretet tett arra, hogy az ünnepség a sztrájk ellenére meg fog történni. A jelöltek között olyan sorozatok írói szerepelnek, mint a Maffiózók, a Drót vagy a Dexter.