A televíziózás legnagyobb nyertesei

Vágólapra másolva!
Nemrégiben 50 millió forintot vihetett haza Szatmári Béla, a Pókerarc szuperdöntőjének nyertese. A derecskei biztonsági őré lett ezzel a hazai kvíztörténelem legnagyobb biztos nyereménye, de külföldön nem ritka, hogy ennél is többet tehet zsebre, aki jól válaszol pár műveltségi kérdésre, ügyesen taktikázik vagy éppen csak szerencséje van.
Vágólapra másolva!

Szatmári Béla a 28 kérdésből 19-et válaszolt meg helyesen, és ő bírta legjobban az idegek csatáját is, így ő vihette haza a Pókerarc jelentős fődíját. Mint nyilatkozta később, a pénz szerinte nem fogja megváltoztatni - a nézők szimpátiáját valószínűleg nem is annyira tudásával, mint inkább ezzel a természetességgel, játékossággal sikerült elnyernie, olyannyira, hogy az interneten, még ha talán csak viccből is, de már Béla fanclub is alakult.

A hazai kvíztörténelemben még nem akadt olyan, aki ekkora nyereménnyel térhetett haza a stúdióból. Legközelebb a Legyen ön is milliomos! fődíjának első nyertese járt hozzá, aki 40 milliót kapott 15 jó válasz után. Vágó István még az esemény kapcsán tartott sajtótájékoztatón elmondta, nagyon várta már azt a játékost, aki a fődíjat is képes elvinni - a műsor indulásától kezdve hét év telt el, mire Cserey Gábor köztisztviselő elsőként válaszolt az utolsó kérdésre (Mikor lett a magyar országgyűlés intézményes székhelye Pozsony?) is helyesen.

A Legyen ön is milliomos! egyébként a legnépszerűbb kvízformátum: a brit eredeti, az 1998-ban indult Who Wants to Be a Millionaire? licenszét több mint száz országba adták már el. A műsornak vannak alapszabályai, de bizonyos dolgok, így a fődíj összege is, országról országra változhatnak. A jobb valutával rendelkező helyeken egymillió (dollár, font, euró) a megnyerhető összeg, így az amerikai győztes például 176 millió forintnak megfelelő összeget tehet zsebre.

Az Egyesült Államokban ráadásul rendeztek már olyan különkiadást is, Legyen ön is szupermilliomos! címmel, amelyben 10 millió dollár (vagyis egymilliárd forintnál is magasabb összeg) volt a fődíj. A rosszabb pénznemmel rendelkező országok egyből milliárddal számolnak, így Romániában (még az átváltás előtt) Legyen ön is milliárdos!-ként került képernyőre a produkció, és Indonéziában is három milliárd rúpiát vihet haza a nyertes - ez körülbelül 57 millió forintnak felel meg.

A Legyen ön is milliomos! első nyertese az Egyesült Államokban született meg, John Carperter személyében: neki az utolsó körben arra kellett válaszolnia, hogy négy amerikai elnök (Johnson, Nixon, Carter és Ford) közül ki szerepelt a Laugh-In című tévésorozatban. A férfi hihetetlenül lazán kezelte a helyzetet, telefonos segítségét ugyanis csak arra használta fel, hogy közölje apjával, épp most nyerte meg az egymillió dollárt, majd megadta a jó választ, Nixon nevét jelölve be a táblán.

Teljes képzavar a francia Milliomos-ban:


Hasonlóan játékos kedvében volt az egyik spanyol nyertes, Enrique Chicote, aki 300 ezer eurót (mai értékben átszámolva körülbelül 76 millió forintot) nyert, ami az ország tévétörténetének addigi legnagyobb nyereménye volt. A jó válasz megadása előtt Chicote a feleségét tárcsázta, de csak azért, hogy közölje vele, gazdagon megy haza. A Legyen ön is milliomos! történetében emlékezetes volt még egy izlandi pap esete, aki templomának felújítására költötte a főnyereményt.