Képernyőn a nőfaló zsarnok

Vágólapra másolva!
Tudorok címmel új sorozat indul januártól az HBO-n, mely VIII. Henrik uralkodásának korába kalauzolja el a nézőt. A széria négy Emmy-jelöléséből kettőt győzelemre váltott, s rövidesen a magyar tévézők is megtudhatják, megérdemelt-e a pozitív kritika.
Vágólapra másolva!

Nem azért nem készül sok kosztümös sorozat, mert a tévézők nem nézik szívesen a hadba induló lovasokat, a szakállas, talpig páncélba öltözött, mámoros csatakiáltásokat hallató lovagokat, intrikával napot múlató, néha mérgeket keverő udvarhölgyeket - azért készül igen csekély számban történelmi sorozat a kisképernyőre, mert borzasztó sokba kerül, ha igényes, látványos képekkel kívánják szórakoztatni a tévézőt.

Az HBO többek közt a Rómá-val és az Elit alakulat-tal ment vissza a múltba. Előbbiből, mely a BBC, a RAI és az HBO megaprodukciója volt, mindössze két, viszonylag rövid évad készült, mert a százmillió dolláros költségvetés túl soknak bizonyult, hiába kapott az ókori széria igen kedvező kritikákat. A Róma eredetileg öt, egyenként 12 részes évadra volt tervezve, de az igényes történelmi feldolgozások hívei folytatást már nem láthatnak, a forgatás is leállt.

Más a helyzet a második világháborús Elit alakulat-tal, mely eleve minisorozatnak készült: szintén kritikai siker volt, Golden Globe-ot nyert, 22 másik díj mellett. A tízrészes, háborús sorozat, mely Stephen Ambrose könyve alapján íródott, Steven Spielberg és Tom Hanks támogatását is élvezte. Volt arról szó, hogy a producerek összeállnak még egy II. világháborús sorozatra: a történet a Csendes-óceáni szigetvilágban játszódna, az amerikaiak és japánok közti küzdelemről szólna. Legkorábban 2009-ben lehet belőle valami, és - akárcsak az összes komoly, történelmi sorozat - ez is vagyonokat emésztene fel.

Irány Anglia!

Azért néha a tévés producerek is látnak fantáziát egy-egy történelmi korban, néhány jobb szinopszisban, izgalmasan megírt forgatókönyvben, így azok is örülhetnek, akik az iskolában fizikán és matekon elszunyókáltak, és csak töriórán mutattak némi aktivitást. IA II. világháború, az ókori Róma, a vadnyugat (Westwood) után irány a középkori Anglia, azon belül is a VIII. Henrik udvara!

A Tudorok nem csupán az angol történelem egyik legizgalmasabb periódusát és legkarizmatikusabb uralkodóját bemutató játékfilm-epizódok láncolata, de érdekfeszítő dráma is - szerializált dráma, ahogy az elmúlt pár évben elterjedt. Mély karakterábrázolás hozza közel a figurákat, de jellemváltozás is nyomom érhető a sorozatban, nem statikus, két-három tulajdonosággal bíró karakterek mozognak a képernyőn.

Forrás: [origo]

A dráma, mely az USA-ban a szintén fizetős Showtime csatorna terméke, VIII. Henrik negyvenéves, hírhedt uralmának korai éveit dolgozza fel. A sorozat készítői remélik, hogy az HBO Rómá-jához hasonló őrület fog kibontakozni az ő történelmi szériájuk kapcsán is: az erős történetvezetés és a remek karakterek mindenesetre adottak a sikerhez. A nézők számára a középpontba állított angol király már csak számos házassága miatt is érdekes lehet, melyek többnyire csúnyán (kettő például lefejezéssel) végződtek.

Ehhez járul még, hogy VIII. Henrik nem csak magánéleti szempontból, de politikailag is karakteres figura volt: legmerészebb húzásaként szakított a pápával, és létrehozta az anglikán egyházat, melynek fejévé természetesen saját magát tette. Bár a királyt (Hans Holbein portréja nyomán) leginkább szakállas, köpcös figuraként ismerjük, a sorozat fiatalabb éveire koncentrál, így semmi sem állt a teljesen másképp kinéző Jonathan Rhys Meyers (Velvet Goldmine; Nagy Sándor, a hódító) útjába, hogy ő játssza el a főszerepet.

Rhys Meyers egyébként ír nemzetiségű, ezért még különösebb, hogy őt választották egy angol király szerepére. A filmet íróként Michael Hirst jegyzi, aki már otthonosan mozog az angol történelem dramatizálásában: ő írta például a Cate Blanchett címszereplésével készített Elizabeth forgatókönyvét is, amely I. Erzsébet életét tárta a nézők elé.

A Golden Globe-ra jelölt, két Emmy-t is nyert The Tudors idén áprilisban került az amerikai előfizetők képernyőjére, így öröm, hogy viszonylag hamar felbukkan magyarul is - igaz, itthon is prémiumcsatornán.