Gyengébb humorbonbonok jönnek

Vágólapra másolva!
Az amerikai tévés szórakoztatóipar két sztárja, a késő esti politikai kabarékat vezető Jon Stewart és Stephen Colbert is visszatér a képernyőre januártól a hollywoodi forgatókönyvírók folytatódó sztrájkja ellenére.
Vágólapra másolva!

A Comedy Central két sztárján kívül Jay Leno és Conan O'Brien késő esti showműsora is újraindul az NBC televízióban, mely az írók nyolcadik hete tartó munkabeszüntetése miatt eddig ismétléseket volt kénytelen sugározni. Ezeken kívül az ABC sikersorozata, a Jimmy Kimmel Live! is újra élőben lesz látható, s ha kell, forgatókönyvírók nélkül.

A CBS David Letterman show-ja újraindításáról tárgyal a sztrájkot hirdető Amerikai Forgatókönyvírók Céhével (WGA), hogy a műsor készítői a poénokat gyártó írókkal együtt kezdhessék újra a munkát.

A legnagyobb nehézségekbe Stewart és Colbert szatíráinak producerei fognak ütközni, az ő műsoraikban ugyanis több az előre megírt anyag és kevesebb az interjú. A gyártók szerint azonban az egykori színpadi komikus Stewart és a rögtönző színész Colbert nem fog zavarba jönni.

Stewart és Colbert furcsa helyzetbe került, mivel mindketten a WGA tagjai. Így ha nem akarnak sztrájktörők lenni, akkor nem vethetnek papírra semmit, még saját műsoraik számára sem (egyébként mindkét showműsor tucatnyi írót alkalmaz). Stewartnak előre kell gondolnia a február 24-i Oscar-díjkiosztóra is, lévén ő a műsor házigazdája, hiszen a WGA elutasította a hollywoodi filmművészeti akadémia azon kérését, hogy az írók függesszék fel a munkabeszüntetést a gála idejére.

A WGA november 5. óta tartó sztrájkja miatt a forgatókönyvírók eddig 350 millió dollár jövedelemtől estek el. A stúdiók elleni sztrájk a sok produkció gyártásának szüneteltetése miatt rajtuk kívül mintegy 40 ezer embertől vette el a kenyeret, többek között asztalosoktól, villanyszerelőktől, hegesztőktől és egyéb szakemberektől. Ellentétben az írókkal, akiket fűt, hogy a saját igazságukért állnak ki, utóbbiak egyszerűen munka nélkül maradtak. A színpadi alkalmazottak nemzetközi szövetsége szerint már mindenki dolgozni szeretne, függetlenül attól, hogy támogatják-e a sztrájkot vagy sem, a producerekre vagy az írókra dühösek.