Újabb énekes show-val jön a TV2

Vágólapra másolva!
Miközben hazánk vetélkedőfogyasztási szokásai végre-valahára elkezdtek átalakulni, a TV2 továbbra sem bír magával és csak Amerikát követi: ha vetélkedőt vesz, akkor újra és újra az USA tévés piacának legsikeresebb - vagy inkább annak vélt - játékához nyúl.
Vágólapra másolva!

Érdekes, hogy sok ember a Legyen ön is milliomos! példájából azt a következtetést szűrte le, hogy egy magyar tévécsatorna, ha licencként megvesz valamilyen játékformátumot, akkor minden bizonnyal egy jól menő, máshol is nézett produkció mellett dönt. A Milliomos hazai RTL Klubos bemutatója egyébként szakemberek szerint nagy mértékben határozta meg az országos kereskedelmi tévék helyzetét, vagyis, hogy az RTL Klub magasan vezeti a nézettségi versenyt.

Tehát, ami menő máshol, az idehaza is siker lehet, gondolhatnánk, csakhogy nem feltétlenül ez a gondolkodás jellemző a TV2-re. A csatorna mostanság nem a "bombasiker" jelzőt kedveli a vetélkedőkkel kapcsolatban, hanem az "újdonság" kitételt, s ennek köszönhetően az utóbbi időben csak olyan produkciókkal állt a nézők színe elé, melyek koncepciója valóban új volt. Azzal nem törődtek, hogy például Amerikában az Egy a 100 ellen és az Okosabb vagy, mint egy ötödikes? nem éppen élvonalbeli játék - legalábbis az Áll az alku-hoz képest semmiféleképpen sem az.

Ennek szellemében pedig a 2008-as tavaszra egy idehaza még sosem látott szórakoztató formátum mellett döntött a csatorna, s nem zavartatta magát, hogy az Egyesült Államokban a The Singing Bee címre hallgató játék rövid úton megbukott. Halkan kérdezzük, hogy egy dolog a kockázatvállalás, de biztos, hogy bölcs dolog máshol már leszerepelt vetélkedőt bevásárolni?

A The Singing Bee szó szerint azt jelenti, hogy "éneklő méhecske", s ebből a címből már le is lehet szűrni, hogy ezúttal valami valóban idehaza még nem igazán látott produkció fog bemutatkozni, mégpedig a karaokes vetélkedők első darabja, mely nem az emberek általános tudását teszi próbára, hanem mindösszesen zenei, sőt leginkább magyar zenei műveltségüket.

Annak ellenére, hogy az amerikai verzióban a cím hatására méhecskének öltözött táncoslányok lepik el a meglehetősen gazdagon beépített díszletet, és egyébként is a sárga-fekete színek dominálnak, igazából a címben szereplő "bee", vagyis "méh" szócska nem eredeti értelmében szerepel, hanem az USA-ban oly kedvelt betűzési versenyekre, az úgynevezett Spelling Bee-kre történő áthallás jegyében. Érdekes módon nincs konszenzus annak ügyében, hogy a méhnek, vagyis a "bee"-nek mi köze lehet a betűzéshez, hogy honnan az angol kifejezés, de minden valószínűséggel különböző társadalmi gyülekezetek csoportos tevékenységeiből ered, még a 19. század elejéről.

A lényeg

Hogy ne csak az etimológiáról, hanem a tervezett vetélkedőről is essék pár szó: a Singing Bee arról szól, hogy a zenekar elkezd játszani egy többé-kevésbé híres zeneszámot, egy popdalt (feltehetően a hazai verzióban magyart), a háttérénekesek elkezdik énekelni a szöveget, majd pedig amikor hirtelen abbahagyják, akkor a játékosnak be kell fejeznie az éppen aktuális mondatot. Nem a strófát, nem az egész dalt, mindössze a kérdéses sort. Nem ördöngösség, hiszen az a részletekben rejtőzik, mivel a játékos csak úgy viheti haza a milliókat, ha minden egyes betűt, szótagot, névelőt jó helyen említ meg.

A játék menete szerint a műsorvezető választ a közönségből hat harsányan daloló játékost, akik mindnyájan kapnak egy dalt, amelynek be kell fejezniük a szövegét - csak így kerülhetnek a játékba. Érdemes megjegyezni, hogy minden egyes feladata ismertetése, vagyis a dalok eljátszása addig a pontig, míg a játékosnak kell jönnie, hogy elénekelje a "hiányt", minimum egy percig tart, vagyis a zenés vetélkedő kifejezés ezúttal áll.

Szörnyű hang is nyerhet

A négy döntőbe jutott játékos ezután gyorsan egymás között lerendezi, hogy melyik kettő jusson döntőbe: egy egyszerű párbaj ennek az eszköze, amelyben ugyancsak a megkezdett dalt kell helyesen befejezni, és ebben segítségére vannak a játékosoknak a hiányzó szöveg összekevert szavai is. A két legjobb (értsd: akik kétszer jól tudtak énekelni...) pedig egy döntőben eldönti, hogy aznap ki mehet a fődíjért - itt már a feladat is bonyolódik, hiszen szótévesztés nélkül egy teljes refrént kell elénekelniük, vagyis minimum négy sort. A főnyereményért cserébe pedig a versenyzőnek a hét előénekelt dalból minimum ötöt tudnia kell. Ennyi.

Győzni tehát nem az győz, aki a legjobban énekel, hanem aki a szöveget a legjobban tudja. Az énektudás bár nem hátrány, de előnynek semmiféleképpen sem számít, sőt, a szórakoztatási faktorból kifolyólag egy kappanhanggal rendelkező játékos minden bizonnyal nagyobb derültséget generál mind a nézőtéren, mind a képernyők előtt.