Vágólapra másolva!
A Tom Cruise által vezetett United Artists külön megállapodást írt alá a sztrájkoló írókkal, azóta pedig más cégek is követték példáját.
Vágólapra másolva!

A Writers Guild of America (WGA, vagyis az Amerikai Írók Céhe) által kirobbantott sztrájk immár két hónapja tart, és máris több sikersorozat következő szériájának csúszását eredményezte. Úgy tűnik, a stúdióknak kezd elegük lenni a munkaszünetből, így a producereket tömörítő szövetséget kikerülve, külön úton kötnek megállapodást az írókkal.

A jeget a neves showman, David Letterman törte meg, aki egy ideiglenes szerződéssel a sztrájk ideje alatt is foglalkoztatta íróit - ő azonban még kikötötte, hogy végleges megállapodásra csak a helyzet "legális" (tehát a producerek szövetségével történő) rendezése után kerülhet sor.

A Tom Cruise által vezetett cég, a United Artists (amelynek egyébként a Metro-Goldwyn-Mayer a tulajdonosa) már végleges szerződést kötött az írókkal, és ezzel az első olyan stúdióvá vált, amely megegyezett a WGA-val. A szerződésben a cég teljesíti az írók minden követelését, köztük a legkényesebbet, a speciális médiára (mobiltelefonra, internetre) írt tartalmak utáni külön juttatást.

A legfrissebb hírek szerint Cruise után George Lucas cége, a Lucasfilm és az egykor Robert Altman által alapított Lions Gate is megegyezett az írókkal, így megvan rá az esély, hogy a sztrájknak hamarosan vége szakad.