Jön a magyar Osbourne család

Vágólapra másolva!
Hamarosan érkezik a magyar MTV-re az anyacsatorna talán legnézettebb sorozata, a The Osbournes, vagyis Az Osbourne család. A különc família tévés kalandjai 2002-től zajlottak három éven át: a műsor óriásit robbant, gyakorlatilag megteremtette a doku-soap, vagyis a reality eszközökkel forgatott sorozat műfaját.
Vágólapra másolva!

A kilencvenes évek végén jött divatba a valóságshow műfaja, amelynek idővel számos változata alakult ki: a hagyományos beköltözőshow-k (többek között a Big Brother és a Való Világ) mellett megjelentek a versengős vagy épp párkereső realityk is - előbbire a Survivor-t, utóbbira a The Bachelor-t (magyarul Nagy Ő) tudjuk felhozni példaként.

Arra, hogy a műfajba némi humort is bele lehetne vinni, a Music Television egyik producere gondolt először: ebből született meg a The Osbournes, amely a reality és a sitcom műfaji jegyeit egyaránt magán viseli. Az alapkoncepció szerint az ötletgazdák az Egy rém rendes család-hoz hasonló famíliával szerettek volna sorozatot csinálni, azzal a különbséggel, hogy az ő műsorukban a főszereplők valóban egy családot alkotnak, tehát mintegy magukat játsszák el.

Így került a képbe Ozzy Osbourne, aki a hatvanas, hetvenes években az úttörő Black Sabbath énekeseként vált ismertté, a nyolcvanas, kilencvenes években pedig már élő legendának számított. Amellett, hogy az énekes valóban beleillett a leendő sorozat profiljába, Ozzy valószínűleg leáldozóban lévő karrierjébe is próbált némi friss vért pumpálni azzal, hogy elvállalta a főszerepet az MTV újító műsorában.

Természetesen vállalta a szereplést Ozzy családja is, melynek szinte minden tagja hozzátette a magáét a produkcióhoz: a zenész feleségét, Sharont, lányát, Kellyt, fiát, Jacket és (a második évadtól kezdve) adoptált fiát, Robot is megismerhettük a különc, szabadelvű és -szájú famíliából. Egyedül Ozzy másik lánya, Aimee tartotta magát távol a műsortól: nem engedte meg, hogy filmre vegyék, sőt a készítőknek a filmben feltűnő családi fotókon is ki kellett homályosítaniuk az arcát.

Forrás: MTV

Osbourne-ék az Emmy-gálán

A The Osbournes azzal kezdődött 2002 márciusában, hogy a család egy új házba költözött Beverly Hillsen. Innentől kezdve a stáb minden adást előre megszerkesztett, vagyis nagy vonalakban kitalálta, hogy mi történjen az Osbourne családdal az aktuális részben - idővel maguk a család tagjai is egyre több ötlettel járultak hozzá a műsorhoz, így a második-harmadik évadtól kezdve már kreatív konzultánsként is szerepeltek a stáblistán.

A műsor óriási feltűnést keltett, és rengeteg rajongója akadt: minden idők egyik legnézettebb (ha nem a legnézettebb) MTV-s sorozatának számít, és már indulása évében elnyerte a legjobb reality programnak járó Emmy-díjat. Mellesleg, amellett, hogy fellendítette Ozzy karrierjét, családja többi tagját is ismertté tette: Kelly 2002-ben jelentette meg első szólólemezét, Sharon pedig saját talkshow-t kapott, majd az America's Got Talent című tehetségkutató műsor is meghívta zsűrijébe.

A produkció ráadásul műfajt teremtett, melynek sok követője akadt a továbbiakban, hisz azóta számos híresség vállalkozott már arra, hogy egy ideig kamera előtt élje az életét: Jessica Simpson mézesheteinek szintén az MTV-n, a Newlyweds című műsorban lehettünk tanúi, a Kiss énekese, Gene Simmons pedig éppen a The Osbournes ellenpontjaként vágott bele saját realityjébe (Gene Simmons Family Jewels), hogy megmutassa a nézőknek, rocksztárként is lehet normális életet élni.

Részlet a The Osbournes karácsonyi adásából:

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=HBoQUHjgWBrkyZsV


És persze ide kapcsolódik a magyar verzió, a Győzike is, amely a műfaj mellett abban emlékeztet még a The Osbournes-ra, hogy forgatási helyszíne szintúgy inkább egy őrültekházára, mintsem egy meghitt családi fészekre hasonlít. Más tekintetben azonban a többnyire az artikulálatlan üvöltözésre és a szülők permanens válására építő Győziké-t nemigen lehet egy lapon említeni a beszívottan laza, rock'n'roll-feelinggel átitatott The Osbournes-zal - más kérdés, hogy a nézettségi adatok ennek ellene beszélnek.

Az Osbourne család kalandjait eredetileg 2005-ig láthattuk az angol és az amerikai MTV-n, de több más országban, így Kanadában, Ausztráliában és Brazíliában is vetítették. Nálunk szinkronizálva kerül adásba a sorozat, Ozzy magyar hangja az énekesre stílus és életpálya tekintetében is emlékeztető Nagy Feró lesz. Feró a Beatrice énekeseként a nemzet csótányának titulálta magát, majd hosszabb szünet után a Sztárok a jégen című korcsolyashow-val robbant be újra a köztudatba.